2024. May 20. Bernát, Felícia napja

Varázslatos mesejátékot állítottak színpadra a ‘Körzetis diákok és tanáraik (galériával)

0

Húsz tehetséges tanuló és tizenhárom pedagógus egész tanéven átívelő, kitartó munkájának eredményeként került bemutatásra a nagysikerű Küllőcskeszolgálat című zenés-táncos mesejáték.

A Tehetségnapot, a Nemzeti Tehetség Program keretében rendezték meg a hevesi Művelődési Központban, június 8-án. A program során a Körzeti Általános Iskola három tehetségműhelye mutatkozott be: a Komplex kicsiműhely, a Robotikaműhely, valamint a Dráma-tánc műhely. A közönséget Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Sveiczer Sándor polgármester köszöntötte.

A Hevesi Körzeti Általános Iskolában több évtizedes hagyományai vannak a tehetséggondozásnak. Az iskola 2015-ben pályázott először a Nemzeti Tehetség Program által kiírt pályázatokra. Az elmúlt 7 évben 19 nyertes pályázattal büszkélkedhet az intézmény, melyek keretében 35.597.000 Ft támogatási összegben részesült. Ebből 10 pályázat 20.097.000 Ft támogatási összeggel a székhely-iskolában, a Körzetiben valósult meg – mutatott rá Szabó Imre Tiborné, a tehetségműhely vezetője.

Az NTP-INNOV-22-0131 azonosító számú projektben 3 műhely dolgozott ebben a tanévben. A június 8-án megrendezett tehetségnapon ez a három műhely mutatkozott be.

A rendezvény nyitásaként a Komplex kicsiműhely zenés-táncos bemutatóját láthatta a közönség. A műhelyben 20 fő 3-4. osztályos tehetségígéret dolgozott együtt. Műhelyvezetők: Nagy-Oszlánczi Edina és Simonné Vécsi Adrienn.

A Robotikaműhely tanulói egy úgynevezett „Üvegház” projektet valósítottak meg, melyben a növénygondozást segítő robotokat építettek a tehetségígéretek és tehetségek. Ezek működését mutatták meg a klubteremben. A műhely vezetője: Simon Zoltán.

Jelen pályázati projektben a Dráma-tánc műhely egy újabb küllőcsketörténet bemutatását tűzte ki célul. A zenés-táncos mesejátékban a tehetségígéretek a legelső projektben megalkotott képzeletbeli gyerekek, a küllőcskék bőrébe bújnak. Így viszik tovább az iskolai küllőcskehagyományt. Húsz tehetséges tanuló és tizenhárom pedagógus egész tanéven átívelő, kitartó munkájának eredményeként került bemutatásra az új színdarab. A műhely vezetői: Szabó Imre Tiborné és Sárándiné Nagy Györgyi.

A Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tehetségműhelyében 2015-ben keltek életre a küllőcskék. Az elmúlt 8 évben a küllőcsketémára építkező NTP-s programok nyomán készült újság, mesekönyv és színdarabok.

A saját forgatókönyv alapján készült mesejátékok bemutatására 2018-ban Küllőcskék és a színtelen szivárvány címmel, 2019-ben Küllőcskék és a bűvös pillangó címmel került sor. A siker következtében a küllőcskék kalandjai folytatódtak. 2023-ban a Küllőcskeszolgálat című mesejáték a Nemzeti Tehetség Program keretében készült el.

A mesejáték minden részletét az iskola pedagógusai álmodták meg és valósították meg:

  • A forgatókönyvet írta és a mesejátékot rendezte: Szabó Imre Tiborné, Bonis Bona-díjas tehetségsegítő.
  • A táncbetétek koreográfiáját Sárándiné Nagy Györgyi, szakmai vezető készítette.
  • A mesejáték szereplői között a tagiskolák vezetői is színpadra álltak: Nagyné Gulyás Katalin a Zeneművészeti Tagintézmény vezetője és Ternák Edit a Hevesi József Tagiskola intézményvezető-helyettese.
  • A fény-és hang technika, effektek összeállítása és működtetése Simon Zoltán informatikatanár feladata volt.
  • Az énekes betétek kíséretét Bárány Csilla zongoratanár, és Csuhai Gábor szintetizátortanár készítette.

A Körzeti Általános Iskola legfőbb erőssége az összetartó, innovatív nevelőtestület, ahogyan ők nevezik magukat, a “körzetis tanerő”.  Az előadás elkészítése igazi teammunka volt. A programmegvalósító pedagógusokon kívül önkéntes pedagógusok is bekapcsolódtak, ők szerepelnek vagy a technikai feladatokat látják el. A nevelőtestület többi tagja, és az iskola egyéb dolgozói pedig a nyugodt hátteret biztosították. Ilyen miliőben lehet alkotni, újításokat bevezetni- emelte ki Szabó Imre Tiborné intézményvezető.

Az intézmény köszönetet mond Magyarország Kormányának, Szabó Zsolt képviselő úrnak a Nemzeti Tehetség Program által nyújtott lehetőségért, a tehetséggondozás állami támogatásáért.

Az intézmény őszinte hálával és köszönettel tartozik dr. Polonkai Mária Asszonynak, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnökének, aki bátorította az intézményt a Nemzeti Tehetség Programba való bekapcsolódásra. Évek óta tanácsot ad és szakmai segítséget nyújt az iskola tehetséggondozó munkájában.

Az intézmény köszönetet mond Heves Város Önkormányzatának, Sveiczer Sándor polgármester úrnak, hogy egész évben a Művelődési Központban tarthatta a drámaórákat, és a városvezetés mindenben segítette az előadás megvalósítását.

Az intézmény köszönetet mond a fenntartó Egri Tankerületi Központnak, Ballagó Zoltán igazgató úrnak a pályázat lebonyolításában nyújtott gazdasági és a szakmai támogatásért.

Az intézmény köszönetet mond Balogh Margó asszonynak, a Hevesi Kulturális Központ igazgatójának, az Új Hevesi Média Kft. szakmai vezetőjének a terem- és eszközhasználatért, szervezési és média feladatokban nyújtott segítségért.

Az iskola hálás köszönetet mond a szülőknek, a támogatásért és az együttműködésért.

Fényképezte: Hevesi Hírportál/Kóczián Judit

 

Hozzászólások lezárva.