2022. May 22. Júlia, Rita napja

Mentők Napja – Áldozatos munkájukért Hevesen is köszönet járt

0

A hazai szervezett életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat fennállásának 74. évfordulóját ünnepelték május 10-én, kedden. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt. A magyar mentőszolgálat országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló. A térségben dolgozó egészségügyi szakemberek munkáját Szabó Zsolt országgyűlési képviselő is megköszönte.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-e a szolgálat születésnapja, ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró szakembereknek.

Az elmúlt időszak a mentősöket különösen nagy erőpróba elé állította. Tavaly több mint 1,25 millió feladatot végzett a 8500 elhivatott dolgozó, 116 ezer koronavírusos beteget szállítottak kórházba és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg.

Áldozatos munkájáról megemlékezve a hatvani, a hevesi és a petőfibányai mentőállomás dolgozóit Szabó Zsolt, térségünk országgyűlési képviselője is köszöntötte a mentősök napja alkalmából.

Az országgyűlési képviselő a hevesi mentősöknek egy kombinált tűzhelyet vitt  ajándékul, a petőfibányai mentősöknek pedig két irodai forgószéket. Fáradhatatlan, áldozatos munkájukért a Hatvani Mentőállomás dolgozóinak is köszönetet mondott, s nagyrabecsülése jeléül egy GPS-el lepte meg őket.

 

Hozzászólások lezárva.