2023. September 23. Tekla, Líviusz napja

Hatvani Polgári Szalonban mutatták be a Jakab Tibor természetfotóiból készült „Kincsem-tó” albumot

0

A Hatvani Polgári Szalon vendége volt Jakab Tibor hevesi természetfotós és lánya, Flóra. A program házigazdájával, Szabó Zsolt országgyűlési képviselővel arról – a fotóival illusztrált -„Kincsem-tó” című album születéséről beszélgettek, mely az ÖKO-PLAN Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület kiadásában jelent meg, és az egykori hatvani cukorgyár ülepítőtavaiból rekultivált madárparadicsom négy évszakot felölelő világát mutatja be.

A képek készítésekor sokszor volt társa a szintén természetfotós Flóra, akiket Szabó Zsolt a hatvani kastély dísztermében kérdezett az albumról és magáról a természetfotózásról. A gyönyörű, színes albumot, a benne látható képeket a polgári szalon közönsége nem csupán egy vetítés során csodálhatta meg, de ajándékba haza is vihette. Az előadás során Tibor a képkészítés körülményeiről, olykor nehézségeiről beszélt, és lenyűgöző történeteket osztott meg hallgatóságával.

A házigazda vendégeként jelen volt még az ÖKO-PLAN Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület elnöke, a tavakat helyreállító csapat vezetője, egyben a könyv kiadója, Szórád Sándor is. A meghívottak között szerepelt az album szerkesztője, Molnár Márton. A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre arról beszélt, hogy a költözőmadarak egy ökológiai folyosót használnak, jelen esetben a Zagyva-mentét. Rendszeres vonulásukat könnyítik az olyan pihenőhelyek, mint a Kincsem-tó, ahol azzal, hogy táplálékot vesznek magukhoz, újult erőre kaphatnak. Külön kiemelte, hogy a vízimadarak sekély vizekben otthonos partimadarai közül a gólyatöcs és a gulipán jellemzi az itteni rekultivált tavakat.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért lett a madárparadicsomnak Kincsem-tó a neve, Szabó Zsolt adott hitelt érdemlő választ. A cukorrépára ragadt, tápanyagdús földet ugyanis összegyűjtötték, és az emberek abban termesztettek zöldséget. Jó termésük aztán kincset ért. Térségünk országgyűlési képviselője a beszélgetés zárásaként megnevezte azon településeket, amelyek környékén – Hatvanhoz hasonlóan – előbb-utóbb kialakíthatják az ökológiai folyosó újabb pihenőhelyeit. Csány, Kisgombos és Tarnaszentmiklós mellett Heves is szerepelt a felsorolásban.

Hozzászólások lezárva.