2020. January 26. Paula, Vanda napja

A hevesi református templom

0

A Hevesi Református Egyházközség mintegy 150 éve önálló gyülekezetként működik. Előtte az átányi anyaegyházhoz tartozott Tenkkel és Szárazbővel együtt. A hevesi gyülekezet temploma 1926-1929 között épült (Heves, Gyöngyösi u. 73.). Az ablakokat a hívek adományából készítették, melyekbe az adományozó családok nevei is bekerültek.

A szószék és a Mózes–szék eredeti állapotukban vannak, anyaguk fa. Az Úrasztala műkőből készült 1935-ben. A padok és a belső padozat is eredeti.

2015-ben a karzat belső homlokzatára 4 db festett kazetta került a jászszentandrási Dávid Sándor népi iparművész adományaként. A templom utolsó teljes külső és belső felújítása 1990-ben történt, mely során új bejárati ajtót kapott, a külső homlokzat díszítő motívumait megőrizve új vakolást és festést, új toronysüveget.

A templom a 23/2005 (XII.23.) Hev. Ör. számú önkormányzati határozat értelmében helyi védelem alatt áll. Nem csak Heves város múltjának, jelenének is kiemelt fontosságú épülete mind hitéleti, mind kulturális szempontból. Közel száz éve áll a templom, épülete városképi jelentőségű.

Hozzászólások lezárva.