Az idei Eperfesztivál egyik új, küzdelemre hívó kezdeményezése, az I. Alatkai Halászlé- és Halételkészítő Verseny volt. Több, mint 30 csapat jelentkezett, s a versengés végén kiderült, hogy ki készítette a legízletesebb halászlevet és halételt.
Elhivatott konyhamesterek és szenvedélyes horgászok sürgölődtek a fesztivál reggelén az árnyas fák alatt, hogy a legjobbak legyenek az idei halászléfőző és halételkészítő versenyen.
Ínycsiklandozó illatok fogadták azokat akik ellátogattak Alatkára ezen a napon, ahol a leveseken kívül különleges halételekkel is lehetett találkozni.
Természetesen nemcsak halászlé, hanem mindenféle finomság sült, főtt a tűz fölött és nem hiányoztak az eperízű finomságok sem. Voltak olyan csapatok is, akik töltöttkáposztával, vagy ízletes pörkölfélékkel várták a fesztivál látogatóit.
S a nap folyamán kiderült, hogy ki ismeri legjobban a halászlékészítés fortélyainak titkát, hogy ki készíti a legízletesebb halételt.
A főzőverseny a reggeli órákban kezdődött, a remek minőségű ételek megítélése során nehéz helyzetben lévő szakmai zsűri pedig délután kóstolgatta a változatos ízeket. Az ínycsiklandozó illatok az érdeklődőket is egyre közelebb vonzották, és amíg a kóstolásra vártak, kulturális programkínálat és fotókiállítás megtekintésével múlatták az időt.
A szakmai zsűri tagjai (Kovács István és Lányi József képviselő, valamint Tóth Tamás vállalkozó) az ételek minőségén túl, több kategóriában értékeltek, majd a díjak átadásában már Sveiczer Sándor polgármester is segédkezett.
Halászléfőző verseny végeredménye:
- Donáth Lajos
- Jobbik Heves
- Perc Eszter
Halételkészítő verseny végeredménye:
- Holló Richárd: harcsapaprikás sztrapacskával
- Gizike néni Tarnaméra: cukkinis ponty
- Varga István: sült dévérkeszeg
Különdíj: Ádám Péter, vargányás harcsaragu