2024. November 27. Virgil napja

Farsangi és finom – fánk klasszikus és gluténmentes változatban

0

Ha farsang, akkor fánk; abból is a jó magas, könnyű, szalagos változatot szeretjük, szeretnénk. A kelt tésztás finomságot elkészíteni azonban általában időigényes feladat, és be kell tartanunk néhány alapszabályt is a siker érdekében. Lássuk, mitől lesz a legfinomabb és a legmutatósabb ez a klasszikus farsangi édesség.

Előkészület

  • vegyük elő az alapanyagokat, hogy azok szobahőmérsékletűek legyenek a felhasználáskor
  • jó, ha a környezet is meleg, ha tehetjük, párásítsunk is, pl. forralhatunk vizet a tűzhelyen
  • langyos, 40-50 °C-os sütőben is keleszthetjük a tésztát
  • ellenőrizzük az élesztőnk szavatosságát, a friss élesztőt mindig futtassuk fel
  • a vajat, vagy margarint is érdemes megolvasztani, ha túl meleg lenne, a maradék tejjel lehűthetjük
  • a tésztának nem kell túl édesnek lennie, annyi elég, ami az élesztő felfuttatásához szükséges
  • ne feledjük, hogy az élesztőhöz cukor kell, xillittel nem lehet kelt tésztát készíteni, ha energiatakarékosan szeretnénk sütni, használhatunk a felfuttatáshoz fruktózt

Dagasztás-kelesztés

  • alaposan dolgozzuk ki a tésztát, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától
  • lisztezzük meg a tetejét, így kelesszük letakarva, meleg helyen, amíg a duplájára nő
  • a megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk bő ujjnyi vastagra úgy, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön liszt
  • 6-7cm-es pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig

Sütés

Végezzünk próbasütést!!

  • az olaj legyen sok és közepesen forró
  • egyszerre csak 3-4 db-ot süssünk, hogy legyen helyük megnőni és a tészta ne hűtse le az olajat
  • a megkelt fánkok közepén ujjunkkal készítsünk mélyedést és ezzel a felével lefelé tegyük az olajba
  • fedő alatt süssük kb. 1 percig, majd fordítsuk meg őket és már fedő nélkül sütjük készre
  • rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük

És végül két kipróbált recept:

A legfinomabb szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 5 teáskanál rum
  • 1 csipet só
  • 2 ek porcukor

a sütéshez:

  • 8 dl napraforgó olaj

A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb tésztát kell kapnunk.
Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint, és jól kidolgozzuk, majd a duplájára kelesztjük.
Amint megkelt a tészta, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig.
Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést. Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni.
Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt. Ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.

Szalagos fánk gluténmentesen

  • 300 g Nutri Free Mix per Pane
  • 200 ml tej / laktózmentes tej / rizstej / víz
  • 40 g cukor / fruktóz
  • 2 közepes, vagy 1 nagy tojás
  • 25 g friss élesztő
  • csipetnyi só

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. A szobahőmérsékletű hozzávalókat alaposan dolgozzuk ki, míg hólyagos tésztát nem kapunk. Lisztezzük meg a tetejét, így kelesszük letakarva, meleg helyen, amíg a duplájára nő. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk bő ujjnyi vastagra úgy, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön liszt.
6-7cm-es pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig. Bő, közepesen forró olajban süssük fedő alatt kb. 1 percig, majd fordítsuk meg őket és már fedő nélkül süssük készre.

Forrás:

nosalty.hu

dietabc.hu

Hozzászólások lezárva.