2024. October 13. Kálmán, Ede napja

A támogatásoknál kiemelten fontosak a családok

0

Hazánkban az elmúlt 14 év alatt sikerült egyedülálló, széleskörű támogatásokkal rendelkező családtámogatási rendszert kialakítani, amely komoly eredményeket tudott hozni az EU-n belül is. Magyarország kezdeményezésére került be az EU-elnökség négy prioritása közé a demográfiai kihívások kezelésének a témája is – olvasható a kormany.hu oldalon.

2010 óta a családok támogatására harmincféle intézkedést vezettek be. A családvédelmi akciótervből kiemelendő a babaváró támogatás bevezetése, a csok kibővítése, a jelzáloghitel elengedése.

Ide sorolhatjuk a négy vagy többgyermekes anyák szja-mentességét, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a bölcsődefejlesztést, a nagyszülői gyedet. Több 100 ezer család tudott élni a csok plusz, a falusi csok és a babaváró támogatás nyújtotta lehetőségekkel.

2010-ben 32 500 bölcsődei férőhely volt, most több mint a duplája, 66 ezer. Óriási segítség a tankönyvek ingyenessége is; augusztusban 13 millió tankönyvet juttatnak el 1,2 millió diáknak. 2010 óta a nők foglalkoztatásán belül folyamatosan emelkedik a 3 évesnél kisebb gyermeket nevelő, 25 és 49 év közötti anyák foglalkoztatási rátája, amely 66 százalékról 78 százalékra emelkedett. Újból lesz bölcsődei térítésidíj-támogatás, amely szeptember 2-tól igényelhető a Magyar Államkincstár weboldalán.

Azon dolgoznak, hogy a családtámogatásokat tovább bővítsék.

Forrás: kormany.hu

Hozzászólások lezárva.