Heves vármegyében is folyamatos a téli szezonális élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés. A kormányhivatal és a járási hivatalok szakemberei eddig hetven előállító és forgalmazó helyet, kitelepülést vizsgáltak meg. A december 4-én kezdődött országos akció egészen 31-ig folytatódik – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal.
Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja az ellenőrzéseket, amelyekben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. Górcső alá kerülnek a hústermékek és édességek a vágóhídtól a boltokig, de ellenőrzik a halárusokat és a karácsonyi vásárok kitelepüléseit is. A vizsgálatok célja, hogy a létesítmények tevékenysége és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.A hatóság munkatársai Heves vármegyében eddig több mint száz kilogramm húsárut vontak ki a forgalomból nyomonkövethetőségi hibák és nem megfelelő tárolás miatt.
Szintén nem kerül a vármegyei vásárlókhoz több tételnyi (a szabályoknak nem megfelelő) édesipari termék. Nyomonkövetési jogsértés miatt gyártót és forgalmazót is szankcionált a hatóság. Közel 50 kg-nyi szaloncukrot már az előállítónál kivontak a forgalomból, két forgalmazónál pedig a polcokról vetették le a szabálytalan lédig édességet.Az adventi vásárokban árult forralt borhoz is be kell tudni mutatni az alapanyag származását bizonyító iratokat, ez vármegyénkben sem sikerült minden árusnak. Az azonosítatlan eredetű, így biztonsággal nem fogyasztható több tíz liternyi nedűt kivonták a forgalomból. A kitelepüléseknél természetesen vizsgálják a higiéniai szabályok betartását is.
Forrás: Heves Vármegyei Kormányhivatal