2025. April 19. Emma napja

Jó móka lehet, ha a család közösen készíti el a karácsonyi édességet

0

A magyar karácsonyi tradíciók elengedhetetlen ínyencsége a szaloncukor, ami az ország határain kívül csak kevés helyen ismert. Bár számtalan változat kapható a boltokban, vagy akár online, ha biztosra szeretnénk menni, esetleg kézműves finomsággal szeretnénk kedveskedni a családnak, barátainknak, akkor – a gyerekek bevonásával – érdemes ezt a karácsonyi édességet otthon elkészíteni.

Az egyik legkedveltebb változat – a marcipános – házi elkészítésben is talán az egyik legegyszerűbb. Nem kell hozzá más, mint magas minőségi mandula- vagy diómarcipán, amit formázunk és olvasztott csokoládéba mártunk. A megmártott darabokat rácsra téve hagyjuk szikkadni, majd ezután csomagoljuk. A marcipánhoz adhatunk pirított mandulát, apróra vágott aszalt sárgabarackot, a szaloncukrunk közepébe nyomhatunk egy darabka aszalt szilvát is. Ha magunk szeretnénk készíteni a marcipánt, akkor darált dióból vagy mandulából, porcukorral és egy kevés vízzel, otthon is elkészíthetjük. Arra ügylejünk, hogy a friss marcipánt néhány órán át hagyjuk a hűtőben dermedni, mielőtt olvasztott csokoládéba mártanánk.

A mindmegette.hu oldalon szuper marcipános szaloncukor receptet találhatunk.

A magyar piacra érkezik állítólag a legtöbb kókuszreszelék, ami annyira nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi kókuszgolyót és kókuszos szaloncukrot vagyunk képesek eltüntetni. A házi kókuszos szaloncukorhoz használhatunk tejszínt, de akár kókusztejjel is készíthetjük. A kókusztejbe kerülhet vanília, egy kevés cukor, majd belefőzzük a kókuszreszeléket és egy kis kókuszzsírt is adunk hozzá, hogy könnyebben formázható legyen a végeredmény. A kókuszos szaloncukrot olvasztott étcsokoládéba mártva hagyjuk dermedni. Mutatós és finom, ha a még meg nem dermedt csokoládét megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.

A klasszikusoktól kicsit eltérő, de nagyon könnyen elkészíthető és rendkívül finom szaloncukor a gesztenyés. A jó minőségű gesztenyemasszából készített tölteléket ízesíthetjük, fűszerezhetjük, sőt akár lecsöpögtetett meggybefőttel meg is tölthetjük. A gesztenyés szaloncukorba kerülhet kandírozott narancshéj, de aszalt gyümölcsökkel keverve is igen finom. A cookpad oldalán pont egy ilyen, gesztenyés-aszalt szilvás szaloncukor recept olvasható.

A zselés szaloncukor eladási statisztikáiból kiderül,  hogy ez a fajta az egyik legkedveltebb édességünk. Az otthoni elkészítése viszonylag egyszerű, csak nagyon jó minőségű gyümölcslére és valamilyen zselírozó anyagra van szükségünk. A zselatinon kívül a – vegák és vegánok számára – ideális választás az agar-agar, aminél csak arra kell ügyelni, hogy jóval kevesebb kell belőle, mint elsőre gondolnánk. Az elkészített zselét legalább egy napot hagyjuk a hűtőben szikkadni, állni, csak utána vágjuk fel kockákra, s mártsuk csokoládéba. Arra is ügyeljünk, hogy a bevonáshoz használt csokoládé ne legyen túl meleg, mert akkor könnyen megolvadhat a zselé.

Egy könnyen elkészíthető receptet találhatunk ITT.

Hozzászólások lezárva.