Őseink már a kőkorban is ismerték és fogyasztották a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépesmézet gyűjtögető mézvadászt ábrázol. Az így megszerzett méz volt akkoriban az egyetlen édesítőszer, de csalétekként is használták medvevadászathoz. Az első nagy méztermelők ókori egyiptomiak voltak. Amellett, hogy mézzel ízesítették édességeiket és süteményeiket, a mumifikálás során is alkalmazták jó konzerváló képessége miatt. Emellett az egyiptomiak fejlett orvostudományukban is alkalmaztak mézet: nemcsak sebfertőtlenítés, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából kenőcsöket, hanem hatékony fogamzásgátlókat is készítettek belőle. Hippokratész mézkenőcsöt ajánlott lázcsillapításra és mézes vizet az atléták teljesítőképességének növelésére.
A különböző növényekről gyűjtött mézfajták nemcsak ízükben, színükben és szagukban különböznek, hanem hatóanyagaikban is eltérnek egymástól, más-más egészségügyi problémára megoldást nyújtva. A sárga különböző árnyalataiban pompázó “folyékony arany” kitűnő ízesítő és édesítőszer, teákba, gyógyteákba, sütemények, cukorkák készítéséhez, kenyérre kenve is használják. Tápértéke 1350-1450 kJ/100g. Glikémiás indexe fajtától függően 31 és 78 közötti.
Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak (4-6 között, leggyakrabban 5,5 pH), valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását. Kedvezően hat az izomzat, a szív és az emésztő szervrendszer működésére Segít beállítani a vérnyomást: az alacsonyt emeli, a magast csökkenti. Gyógyító hatású légúti- és májbetegségekben is.
Enyhén gyulladásgátló, gyorsítja a helyi duzzanat, a fájdalom és bőrpír eltűnését. Támogatja a fibroblasztok növekedését, így a sebek egyenletesebben gyógyulhatnak, és kevésbé hegesednek. Baktériumölő hatása miatt sebekre is kenik; a sebről eltünteti az elhalt szöveteket. A baktériumölő hatás jelentős részben a hidrogén-peroxidnak köszönhető, ami azonban csak alárendelt szerephez jut a keverékben. Egyes kísérleti eredmények szerint a gyulladásgátló hatás a mézben jelen levő polifenoloknak és a flavonoknak köszönhető.
Több ezer éve ismert, és újabb felmérések szerint is a méz fogyasztása segíti a lábadozók gyógyulását, segíti az emésztést (szabályozza a bél baktériumflóráját) és a gyermekek növekedését. Elősegíti az ásványi sók, főleg a kalcium és magnézium beépülését a szervezetbe. Nem borítja fel a sejtek metabolizmusát. A szív- és érrendszeri betegségek esetén is jót tesz.
Jellegzetes íze és magas cukortartalma miatt a mézet az italgyártásban is sok helyen felhasználják. A méz egyrészt ízesítő és édesítőszer, másrészt cukortartalma az alkoholos erjesztés alapanyaga.
Melyek a legkiválóbb gyógyító mézek?
Étvágytalanság – Minden étkezés előtt egy evőkanálnyi mézet célszerű fogyasztani, főleg a magas savtartalmú, enyhén kesernyés mézekből: pl. gesztenyeméz, napraforgó méz.
Köhögés, influenza, láz – Egy evőkanál akácméz, hársfaméz, kakukkfűméz, levendula méz, mentaméz, fél evőkanálnyi olvasztott vajjal kikeverve, majd naponta 3-szor elfogyasztva kis pirítós kenyéren, vagy csak úgy önmagában. Legalább ilyen jó a mézes hagymás chutney is.
Repedezett szájzug, cserepes ajkak – Naponta 5-10 szer kenjük be mézzel, majd szép lassan nyalogassuk le az édes ízt.
Visszérgyulladás – A legjobb a gesztenye méz, napi 2×1 evőkanállal fogyasztva.
Reflux – Igen jól reagál az alacsony savtartalmú akácmézre. Napi 2×1 evőkanálnyi kis vajjal kikeverve az ideális.
Krónikus epehólyag gyulladás – A mentaméz és a kakukkfűméz elegye kiváló. Csipke teával fogyasztva még jobb.
Allergiásoknak – Édesharmat méz. Nincs benne pollen. A tölgy, hárs vagy fűz, esetleg fenyőn élő levéltetvek ürülékét nyalják fel a méhek és ebből az édes nektárból készítik el ezt a mézet. Íze, színe attól függ, milyen erdőben gyűjtötték be a méhek. A hatása is ennek megfelelően változó.
Lázcsillapító – A fűzfákról gyűjtött édesharmat méz kiváló lázcsillapító, a tölgyméz jó féreghajtó hatású, a fenyőméz a hurutos megbetegedésekben ajánlott.
Kimerültség, fáradtság – Kiváló ellenszer a tökméz. Hófehér, hamar kristályosodó méz.
Bélrenyheség – Őszirózsa méz: büdösnek mondható, de az emésztésre kiváló. Édeskömény mézzel való kombinációja még hatásosabbá teszi.