2022. June 26. János, Pál napja

Városunk pillanatai képekbe zárva – Fotógalériával

0

Heves egy napja címmel hirdette meg egynapos fotópályázatát a DigiNatura Egyesület, mely a megyei természetfotósok összefogását tűzte ki feladatául. A rapid pályázat ötlete Jakab Tibor, az egyesület elnöke fejében született meg azzal a céllal, hogy Heves épített környezetét, valamint a város és környéke természeti értékeit ne csak a környékbeli fotósok, hanem az ország távolabbi területeiről érkezők is megismerhessék és megörökíthessék. A program megvalósításához a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2022. című kiírásra beadott, NEAG-KP-1-2022/1-000951 sz. nyertes pályázat biztosította a forrást.

Nem indult túl biztatóan a fotósok számára június 4-ének reggele, ugyanis viharos pünkösd előtti napra ébredtek a városlakók. Ennek ellenére már reggel megérkeztek a bátrabb nevezők, akik a kiírás szerint három kategóriában adhatták be képeiket: a természetfotók mellett a szervezők emberábrázolásra és az épített környezet bemutatására is lehetőséget biztosítottak az amatőr alkotók számára.

Kora hajnaltól késő estig lehetett regisztrálni a Művelődési Központ aulájában az aznap készített képekkel. Nem volt túl egyszerű a fotósok dolga, hiszen módosítatlanul lehetett csak beadni a pályázatra szánt fotókat, amit másnap délelőtt a szakértő zsűri nyilvános képbírálaton értékelt. Az ítészek minden pályamunkáról elmondtak jót és rosszat is, tanácsokat adva a helyes képalkotásra. A kreativitás, egyediség, jó technikai kivitelezés pontokat ért, ami később meghatározta az egyes kategóriák helyezéseit. Ez a vasárnapi programon még csak sejthető volt, de a június 11-i kiállításon és díjkiosztón már jutalomban részesültek az első, második és harmadik díjas kollekciók alkotói, valamint különdíjak is gazdára találtak.

A legkiemelkedőbb pályázati anyag a hevesi Ádám Olivér, Ádám Martin és Süveges András, a kiskörei Koós Nándor Áron, az egri Tanner Antal Tamás és a Vácról érkező Tiszavölgyi Zsolt nevéhez kapcsolható. Némelyikük több kategóriában is bizonyította, hogy amatőr fotósként is lehet értékes képeket készíteni.

A nagyközönség által egész nyáron látogatható tárlaton azok a képek kerültek falra, melyeket a zsűri kiállításra érdemesnek ítélt. Aki szeretné megnézni, hogy a pályázók hogyan látták és láttatják városunkat, az a Művelődési Ház emeleti termében megteheti.

 

Hozzászólások lezárva.