2024. April 25. Márk napja

Dolce Vita – Hevesi mesterfodrász képviselte a szakmát Olaszországban

0

Szakmai utat szervezett a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kézműipar területén vállalkozók számára a nemzetközi tapasztalatok megismerése és megosztása céljából az olasz fővárosba, Rómába. Az egyhetes munkaprogram során a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni a gyakorlati oktatással, ismereteiket bővíteni és feltérképezni az érintett ország képzési, szakképzési, továbbképzési struktúráját. Konzultálni tudtak gyakorlati oktatókkal, tanulókkal, és az itthoni tevékenységük során hasznosítható tapasztalatokkal gazdagodtak. Emellett olyan tudásanyagot is megszerezhettek, amelyet az általuk képviselt vállalkozás fejlődésére fordíthatnak, kapcsolatokat építhettek ki, esetleg együttműködéseket is köthettek. A szakmai útra Kalmárné Nagy Ildikó hevesi Aranykoszorús Mesterfodrász is meghívást kapott.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával és az Európai Bizottság támogatásával megvalósult programban 15 fő kézműves kamarai tag vett részt, akik széles szakmai palettát képviseltek: fodrász, kozmetikus, manikűrös, ruhatervező, fazekas, keramikus, festő, selyemfestő, ékszerkészítő, ruhakészítő, akik valamennyien szakmájuk kiválóságai. Rómába vitték saját tapasztalatukat, s hozták az olasz iskolarendszerben tanulható ismereteket. Az út hét napjából kettő utazással telt, az ismerkedés izgalmas órái után hirtelen csöppentek az iskolai elméleti és a kereskedelmi, szolgáltatói világ gyakorlati helyszíneibe.

Kalmárné Nagy Ildikó szerint ez az út hatalmas megtiszteltetés volt, ajándék az élettől ismét!

„Szerényen és alázatosan teszem a dolgomat, több mint 30 éve! Egyszer csak jön egy telefon: a fodrász kollégák javaslatára képviselhetem ezt a csodálatos szakmát Rómában. Azt mondom mindig, hiszen nem tettem érte semmit! A kívülállók, kollégák mégis úgy gondolják. Látják, hogy kisvárosból is, Hevesről, mennyi klassz dolgot meg lehet valósítani, csak akarni kell! Sokan nem tudják, a szalonmunka mellett több mint 20 évig versenyeztem kisebb-nagyobb sikerekkel. Mindig az alkotásvágy hajtott!

Szakképzési szakértőként is jelen vagyok a Kamaránál, vizsgáztatok szakmunkás és mesterfodrászokat. Mostanra a kollégák és a Kamara javaslatára előterjesztettek Mestervizsga Elnöknek, ami nagy megtiszteltetés!”

A szakmai útról az alábbiakban olvasható élménybeszámolója:

„Hétfőn elsőként egy fiatal vállalkozás prezentálta, hogyan lehet néhány év alatt az olasz divattervezés és kézműves technika alkalmazásával négy világvárosban – a legújabb New York – butikot nyitni saját tervezésű és kivitelezésű textíliák, tapéták, ruhák forgalmazásával.

Ezt követte egy látogatás a Quazarinstitute kézműveseket képző intézménybe, ahol az olasz szakképzési rendszerről is képet kaptunk. Csodálatos helyeket láttunk, mint a Colosseum, Angyalvár.

Kedden Olaszország legjobb divatiskolájában – IED Roma RM – tettünk látogatást. Innen egy ékszerkészítőhöz mentünk, ahol a vállalkozás fejlődédével és kapcsolatrendszerének bővülésével ismerkedtünk.

Ezt követően egy UTOL nevű kerámia „laborba” mentünk, ahogy az olaszok a műhelyt nevezik. Ezek a műhelyek a magyar garázsméretnek felelnek meg, és tökéletesen funkcionálnak.  A kedves vendéglátás után elsétáltunk a Trevi kúthoz, ahol olyan tömeg tolongott, hogy alig fértünk ehhez a méltán világhírű műemlékhez. Természetesen útközben láttunk minden nevezetes történelmi helyet és készíthettünk fotókat.

Szerdán újabb izgalmas nap következett. Parfümkészítés, kerámia és művészeti alkotások üzlete, bőrműves, cipőkészítő bemutatkozása és a Gingerben egy kellemes kávézás után ajándék látványosság: esetefelé a „Római Ostia” tengerpartra mentünk, ahol a kagylógyűjtés, fotózás, fürdés és játék után nagyon jólesett a szálláshelyi vacsora.

Csütörtökön jött az igazi szakmai közelség. A társaság egyik fele egy kerámialaborban, a másik egy smink-stylist workshopra látogatott, ahol alapanyagokkal, technikákkal ismerkedtünk. Gyönyörű modellen készítettek enyhén hullámos frizurát, amit kellemesen finom sminkkel tettek egyedivé. Majd visszamentünk az egyetemre, ahol Claudio Franchi professzor „a kreativitás a fejünkben születik” címmel tartott érdekfeszítő előadást a kultúra, a tradíciók és az alapanyagok összekapcsolásáról. A hagyományok gazdagsága a kreativitásunk forrása. Ez volt a mondanivaló lényege, melyből mindenki levonhatta a saját szakterületére vonatkozó tanulságokat. Sikerült eljutni a Vatikánba is, amely nagy hatást gyakorolt rám!

Pénteken Róma önkormányzatának kézművesekért felelős vezetőivel, és az első szakmai szervezetek vezetőivel találkoztunk.  A mi delegációnkat érte az a megtiszteltetés, hogy először fogadtak vendégül. Az ismerkedés után a jövőbeli kapcsolatok lehetőségei kerültek előtérbe. Személyesen beszélhettem a Római Kézműves Kamarán belül a szolgáltatásért felelős Valerio Galeottival, aki szakmai tanácsokkal is ellátott.

Útközben híres történelmi helyeken készítettünk fotókat. Sikerült megnéznünk az Óváros romos részét, és az elengedhetetlen spanyol lépcsőt. Délután egy világmárka exkluzív üzletébe kaptunk belépési engedélyt. A Bulgari luxusmárka: parfümök, ékszerek, fantasztikus fényűzés, elegancia. Ez is Olaszország.

Egy kellemes vacsorával ért véget a nap, amely során minden jellegzetes italt és ételt megkóstolhattunk: pirítóst pestóval, csicseriborsót, lencsét, héjas sültkrumplit, milánói makarónit, pacalt, fokhagymás spenótot, petrezselymes krumplit, sült bárányt…Azért nem hagytuk ki az isteni olasz fagylaltokat, és a kellemesen jeges Aperolt sem, melyek hozzátartoznak az igazi Dolce Vita életérzéshez!

Hazafelé megálltunk a Riviérán, ami nagy hatással volt ránk!

Azért is volt számomra nagy élmény ez a hét, mert különleges, egyedi, tehetséges emberekkel hozott össze a sors, hiszen a delegáció tagjai mind csodálatos emberek, akiket eddig nem ismertem. Beleláttunk egymás szakmájába és jó volt látni, milyen nagy összetartás is van közöttünk, kézművesek között! Külön-külön mindenkinek szárnyalhat a fantáziája, melyből csodás alkotások születhetnek. Barátságok alakultak ki, és nagyon sok élménnyel lettem gazdagabb. Köszönet a kollégáknak és a Heves Megyei Kereskedelmi és Kézműves Kamarának, hogy részese lehettem ennek a csodának!”

Hozzászólások lezárva.