2024. April 18. Andrea, Ilma napja

Megvalósul a hevesi álom: a több milliárdos „strand projekt” első elemét avatták a járásközpontban (FOTÓK)

0

Átadták a felújított Szepessy-Spitzer-kastélyt 

Hárommilliárdos turisztikai beruházás zajlik Hevesen, kormányzati forrásból. A program során teljesen megújul az egykori strand területe, modern fedett uszoda épül mellé, valamint több apartman, illetve egy környezetvédelmi és energetikai non-profit központ is várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Mindezek mellett a tó körül sétányt alakítanak ki. Március 27-én a non-profit központnak, a rendezvényháznak otthont adó, felújított Szepessy-Spitzer-kastélyt adta át ünnepélyes keretek között Szabó Zsolt, térségünk országgyűlési képviselője, Sveiczer Sándor városunk polgármestere, valamint Nagy István c. kanonok.

Heves Város Önkormányzata, a Heves-Alatkai Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, valamint a HEVA Kft. hívta és várta Heves lakosait, hogy részesei lehessenek a településen megvalósult legújabb fejlesztés  átadásának, és megtekinthessék a Turisztikai Centrum beruházás keretében megvalósuló fejlesztéseket, a felújított Szepessy-Spitzer-kastélyt, az épülő medencéket, a befejezés előtt álló uszodát és az apartmanházakat is.

Szabó Zsolt ünnepi köszöntőjében kiemelte: „Megtekintve a most átadott épületet, láthatjuk, hogy fel tudunk építeni úgy egy kastélyt, hogy az a régiek, az ősök technológiáját ellesve, ugyanolyan lesz. Még akkor is, ha a falait nem tudtuk megmenteni, mert olyan rossz állapotban voltak. És ha bemegyünk, mi jut eszünkbe egyből? Hogy lakodalomra tökéletes helyszín. És egyben otthont ad majd egy kiállításnak is, melynek a paneljei már itt vannak, és nemsokára el fog készülni. Már most is látható, milyen gyönyörű park lesz körülötte. Mindannyian emlékszünk arra, hogyan nézett ki ez a terület. Most pedig láthatjuk, hogy milyenné vált. A hevesi strandkomplexum régen vonzotta a turistákat. Ezt szeretnénk visszahozni.”

– Öt elem, öt pénzügyi forrás. Az egyiket – az uszodát – a magyar kormány építi. Az ígéret szerint ez nyár közepére elkészül, ősztől a hevesi és a környékbeli gyerekek ide tudnak majd járni úszni tanulni.

A kastély komplexumot már felújítottuk, és ezen épület mögött épül az új strand. Egyelőre három medence, majd ezt követően egy újabb ütemben készül még egy nagy medence, egy gyermek medence, egy kemping és lakókocsipark, úgy.

A Viczán-projektben egy héthektáros horgásztó kerül kialakításra, körben futópályával, ennek a része egy csónakázó tó is, körülötte egy gyönyörű zöld felület, amit pihenésre lehet használni – mutatott rá a képviselő.

Hozzátéve: “Hiszem, hogy Heves környékének egyik legbiztosabb jövője a turisztika fejlesztése. És ehhez mi kell? Először is kellenek utak. Hat évvel ezelőtt elkészült a 31-es számú főút, kelet-nyugat, s most készül az M3 Heves-Kisköre, észak-dél. Nagyon szépen köszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy tavaly tavasszal – az országban a legnagyobb mértékű – több mint ötmilliárd forintot adott, hogy a teljes útszakasz elkészüljön.”

– Én amellett tettem le az esküt, hogy Hevest segítem az előrejutásban,  hogy fejlődjön. Ebben a szép mezőségi városban tehetjük le a jövő alapjait, amit nem magunknak, hanem a gyerekeinknek, az unokáinknak építünk – húzta alá Szabó Zsolt.

Országgyűlési képviselőnk beszéde zárásaként egy jó hírt is megosztott a jelenlévőkkel, mely szerint a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács százmillió forintot ad Heves városának, hogy a Körzeti Iskola melletti kollégiumból egy panziót alakítson ki. Így, az apartmanházakban rendelkezésre álló huszonöt férőhellyel együtt, már elegendő szállás áll rendelkezésre, hogy Heves városa egy busznyi vagy még több vendéget is méltó körülmények között tudjon fogadni.

– A járóbeteg szakellátó és a 31-es főút, az M3-Ludas-Heves Kisköre útszakasz megújulását, illetve az intézmények korszerűsítését követően, ismét korszakos fejlesztés befejezése előtt áll Heves városa és a járás. A fejlődés már a ciklus elején elkezdődött, hiszen eddig is több olyan beruházás valósult meg, amely fontos mérföldkövet jelent a település számára, s most végre hamarosan a végéhez ér a „Hevesi Turisztikai és Vizes Rekreációs Sportközpont Kialakítása” komplex program megvalósítása. Hamarosan korszerű medencékben hűsölhetnek a helyiek és a környékbeliek. Folyamatosan dolgoznak a munkagépek, befejezés előtt az uszoda projekt, megújult a kastély, elkészültek az apartmanházak, s zajlik a strand új medencéinek építése – tájékoztatta szerkesztőségünket Sveiczer Sándor polgármester.

Sveiczer Sándor polgármester egy mesébe szőve mondta el a beruházás megálmodásának is kivitelezésének történetét, majd Nagy István, városunk plébánosa megszentelte az épületet. Ezt követően országgyűlési képviselőnk, Heves polgármestere, és Tóth Lászlóné, a Heves-Alatkai Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot, átadva a fejlesztést Heves város lakóinak, valamint minden, a jövőben idelátogató vendégnek.

A projekt bemutatása:

A Heves-Alatkai Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület „A fenntartható jövőért – egy élhető mintaprojekt” tárgyú, hazai forrásból támogatott projekt keretében újította fel az impozáns Szepessy-Spitzer-kastélyt. Az újonnan kialakított telken környezetvédelmi és energetikai központ és egy új építésű rendezvényközpont létesült. A környezetvédelmi és energetikai központ tervezetten mutatja majd be a földhő- és napenergia-hasznosítás módozatait, az energiahatékony építési lehetőségeket és azok előnyeit, az árnyékolás és szellőztetés fontosságát, a víztakarékosság, a többlépcsős vízhasználat, valamint az esővíz-hasznosítás megoldásait, továbbá a környezettudatos kertészeti megoldások összességét.

A Viczán- tó felőli oldalon 5 db új építésű apartmanház készült el különböző építési technológiákkal és fűtési rendszerekkel.

A hevesi Önkormányzat, Magyarország Kormánya, valamint a HAHAKE öt elemből álló nagyszabású közös projektje magába foglalja a Viczán-tó rehabilitációját, a Szepessy-Spitzer kastély felújítását, ökoturisztikai fejlesztést, a fedett uszoda, kültéri medencék és családi apartmanok kialakítását, valamint a strand- és a szálláshelyek fejlesztését, mely városunk járásközpont szerepét és a turisztikai vonzerőt erősíti.

FOTÓ: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

Hozzászólások lezárva.