2024. April 19. Emma napja

Új kiállítás a Magyar Királyi Csendőrség múltjáról

0

A Hevesi Helytörténeti Gyűjteményben új időszaki kiállítás várja a látogatókat, melynek címe: “Életképek a csendőrség hétköznapjaiból…”

A kiállítás 2022. február 14-én nyílt, emlékezve arra a 141 éve történt eseményre, amikor az uralkodó aláírásával szentesítette a magyar Országgyűlésben megszavazott törvényt (1881. évi II. és III. törvény) a Magyar Királyi Csendőrség felállításáról. A törvény hatvanöt éven át az ország közrendvédelmének legszilárdabb pillére volt.

A kiállítás anyagát Veres Benedek hevesi magángyűjtő kölcsönözte a kiállítás céljára.
A megnyitó eseményen Sveiczer Sándor, Heves város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, elismerve és megköszönve Veres Benedek gyűjtői tevékenységét.
A kiállítást Tóth Csaba ny. rendőr ezredes, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület elnöke nyitotta meg, ismertetve a csendőrség kiemelkedő szerepét a rend fenntartásában és bemutatva az Egyesület mai tevékenységét. Az Egyesület több tagja csendőregyenruhában vett részt a rendezvényen.

A csendőrség Európa egyik leghatékonyabb testületének számított, kiemelkedő eredményességi mutatókkal. Ugyanakkor tevékenységüket ma is legendák veszik körül, melyek abból fakadnak, hogy 1945 után hosszú időn keresztül nem lehetett beszélni róla, feltárni múltjukat. A hozzájuk kötődő tárgyi emlékeket, dokumentumokat megsemmisítették vagy jobb esetben rejtegették a volt csendőrök családai. Napjainkban is jellemző, hogy arányaiban sok csendőr-relikvia van magángyűjteményekben, illetve az is, hogy külföldről kerülnek haza csendőr-történeti emlékek.

A tárlaton nagy számban láthatunk festményeket a két világháború közötti korszakból. Benyovszky István, Garay Ákos, Markos Lajos, Zórád Ernő (Wallburg Egon) festők művészien örökítették meg a csendőrök szolgálatát és mindennapi életét. Az életképek gyakori témája a “portyázó” csendőrök alakja gyalog, lóháton vagy épp kerékpárral.
A festményeken kívül ritka csendőrrelikviák is megtekinthetőek a tárlaton, mint pl. csendőrlaktanya-zománctábla, ezredesi kinevezés Ferenc József magyar nyelvű aláírásával, szolgálati emléklapok, vitézi adományozólevelek, járőrvezetői jelvények, Csendőrségi Lapok, fotófelvételek.

A kiállítás 2022. április 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

Hozzászólások lezárva.