2024. May 1. Fülöp, Jakab napja

Koronavírus: a túlsúly is krónikus betegségnek számít

0

Fontos részleteket közölt a koronavírus és az elhízás kapcsolatáról Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke az M1 híradójában. Egy friss tanulmány szerint a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős.

A koronavírus fertőzötteknél a túlsúly krónikus betegségnek számít – mondta Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, a köztelevízió híradójában.

Halmy Eszter több kockázati tényezőt is említett az elhízás kapcsán:

  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • szívelégtelenség

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány készítői több mint kilencszáz Covid-beteg adatait vizsgálva kimutatták, hogy a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős – mondta a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, ezért számukra a védőoltás valóban életmentő lehet.

Halmy Eszter kifejtette, míg világszerte egyre nő az elhízás előfordulása, az elmúlt egy év tapasztalata azt mutatta, hogy tovább romlik a helyzet, hiszen az izoláció, a megnövekedett home office arány odavezetett, hogy 20-30 %-kal nőtt meg azoknak a száma, akiknek jelentősen gyarapodott a súlya. Ebben a 20–30 százalékban sok gyermek is benne van. A szakemberek szerint a gyerekek egészségére rossz hatással van az online oktatás.

Ezzel tovább romlik az az arány is, miszerint az elhízott gyerekek 80 százaléka felnőtt korában is túlsúlyos lesz.
A covid miatti otthonlét alatt jellemző a több nassolás és a kevesebb testmozgás – mondta Halmy Eszter.

A műsorban Nagy Kriszta dietetikus azt mondta, hogy a személyes példamutatás a legfontosabb a gyerekek egészségnevelésében. A szakemberek szerint az elhízás azonban nemcsak az étkezésen és a mozgáson múlik, legalább ilyen fontos a kellő mennyiségű és minőségű alvás is. Ami a bezártságban szintén gyorsan felborul.

Hozzászólások lezárva.