2021. April 18. Andrea, Ilma napja

Atlétika – Biztatóan kezdték az évet a hevesi gerelyhajítók

0

A hosszú tél után már mindenki várja a tavaszt, de talán senki sem annyira, mint a gerelyhajítók – hiszen a számukra nincs fedettpályás szezon. A mai, gödöllői versenykiírásában is az szerepelt, hogy a verseny megrendezése az időjárástól függ. Nos, az égiek a kegyeikbe fogadták a gerelyeseket, akiknek így nem a téli dobó országos bajnokságon kell először dobniuk, hanem „hangolhattak” egy kicsit a márciusi megmérettetésre. A február 27-én megrendezett versenyről Megyeri István számolt be facebook oldalán.

Az Ikarus BSE színeiben versenyző hevesi atléták közül ma hatan indultak Gödöllőn. S bár volt, akinek kevésbé sikerült jól a verseny, összességében azt mondhatjuk, hogy gerelyhajítóink is biztató formát mutatnak.

– Sajnos balszerencsésen alakult az U18 (ifjúsági) korosztályú Kovács Janka versenye – kezdi az értékelését Kovács Gyula edző – a bemelegítés során többször is harminc méter fölé dobta a szert, ám a versenyben az első három kísérletére mindannyiszor belépett, így érvényes kísérlet nélkül fejezte be a napot. Kár érte, de ilyen a dobóatlétikában előfordul, és Jankának még bőven lesz ideje javítani az idén.

– Az U20 (junior) korosztályú hölgyek mezőnyében Tóth Lilla képviselte az egyesületet és városunkat. Nagy örömmel mondhatom el, hogy Lilla az új szerrel (idén már 600 grammos gerellyel kell versenyeznie) kiválóan dobott, és egy remek, 33,42 méteres egyéni csúccsal zárta a napot. Ezzel a negyedik helyet sikerült megszereznie, de ennél sokkal fontosabb a számszerű teljesítménye – különösen annak a fényében, hogy tavaly az évad jelentős részében egy makacs vállasérülés akadályozta őt a felkészülésben és a versenyzésben.

Az edző ezt követően a fiúk értékelésére tért át: – Kiválóan szerepelt az újonc (U14) korosztályú Kolláth Kornél, aki új egyéni csúcsot jelentő 38,98 méteres dobással mutatkozott be a mezőnyben, amellyel ezüstérmes lett. Örömteli, hogy már az első alkalommal megközelítette a 40 méteres határt, ami ebben a korosztályban feltétlenül figyelemre méltó. Úgy vélem, nem kell sokat várnunk arra, hogy Kornél egyéni legjobbja négyes számjeggyel kezdődjék.

– Az U20 (junior) korosztályban két dobónk is szerepelt. Nagy Zsombor most elmaradt a legjobbjától, és végül 47,55 méteres dobásával végeredményben az ötödik helyezést sikerült megszereznie. Sajnos több technikai hibát is ejtett, de ha ezeket ki tudjuk javítani, biztosan jobb eredményt ér majd el, amely az előkelőbb pozícióban is meg fog mutatkozni.

Ugyanebben a korosztályban „elsőévesként” szerepelt Megyeri Dávid, hiszen a junioroknál is két évfolyam (18 és 19 évesek) versenyeznek együtt. Dávid gyakorlatilag azt hozta, amit az edzések alapján lehetett tőle várni: 54,48 méterrel zárt, amellyel ezüstérmes lett. Tulajdonképpen ez hivatalosan egyéni rekord, mert bár tavaly ősszel ezzel a 800 grammos szerrel dobott egyszer jobbat, de azt a diákolimpia csapatdöntőjén sikerült teljesítenie. Hivatalosan, a MASZ égisze alatt rendezett versenyen ez volt az eddigi legjobb eredménye.

Végezetül az U23 (utánpótlás) korosztályú Somodi Bálint teljesítményét értékelte az edző: – Mondhatom azt, hogy az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Bálint végeredményben 49,65 métert teljesített, ami csupán 5 centiméterrel gyengébb az egyéni legjobbjánál, és ezzel aranyérmes lett. Ennek természetesen örülök, ám egy pici hiányérzetem mégis van, mert Bálint a bemelegítés során többször is „eldobta” a gerelyt ötven méter fölé, amely nem csak új egyéni rekordot, de egy újabb határ áttörését is jelentette volna. De lesz még verseny az idén, biztos vagyok benne, hogy Bálint tud még javítani a legjobbján – fejezte be értékelését Kovács Gyula.

Gerelyhajítóink tehát egy ötödik és egy negyedik helyezést, valamint két ezüst- és egy aranyérmet gyűjtöttek az évad első versenyén.

Február 28-án újra a súlylökőkért szurkolhatunk, hiszen az U18 fedettpályás országos bajnokságon négyen is a dobókörbe lépnek majd. A következő hétvégén pedig (korosztályokra szétosztva) megkezdődik a gerelyhajítók téli dobó országos bajnoksága.

Az egyesület ezúton is szeretne köszönetet mondani Heves Város Önkormányzatának az utazáshoz nyújtott támogatásért!

Hozzászólások lezárva.