2024. April 25. Márk napja

Sokoldalú támogatással segíti a Kormány a családokat

0
 Tavaly júliustól lényegében elhárult az akadály az elől, hogy a több gyermeket nevelő családok saját otthonhoz jussanak, hiszen akár több tízmillió forint vissza nem térítendő támogatás vagy kedvezményes hitel is elérhető számukra. A nagycsaládok 2,5 millió forintos támogatást kapnak a nagyobb autó vásárlásához. A családvédelmi akcióterv szinte minden élethelyzetre nyújt támogatást.
A hétpontos családvédelmi akcióterv összetett támogatási formákat tartalmaz, amelyben az otthonteremtés kiemelt segítésétől kezdve az autóvásárlás támogatásán át az édesanyák újbóli munkába állását megkönnyítő intézkedések is megtalálhatók. Két pont – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hitellehetőségének használt lakásokra kiterjesztése és a lakáscélú jelzálogkölcsönök nagyobb mértékű állami előtörlesztése – közvetlenül a saját lakáshoz jutást vagy a nagyobb otthonba költözést segíti.

A babaváró támogatás is elsősorban az otthonteremtést szolgálja, hiszen felmérések szerint tízből hat-hét igénylő házaspár lakáscélra fordítja az akár tízmillió forintos szabad felhasználású kölcsönt, amely három gyermek születése esetén teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá alakul. Mindez azt jelenti, hogy a korábbi támogatási formákat a családvédelmi akcióterv elemeivel ügyesen kombinálva egy három gyermeket tervező fiatal pár akár 35 millió forintot kaphat, hogy saját lakást vegyen vagy építsen. Ebben benne van a csok (vagy a falusi csok) vissza nem térítendő tízmillió forintja, a hozzá igényelhető 15 millió forintnyi kedvezményes kölcsön és a babaváró támogatás szintén tízmillió forintja. A csokos hitel használt ingatlanokra történő kiterjesztésével lényegében elenyésző önerővel saját lakáshoz juthat egy fiatal család. Fontos szempont az is, hogy a babaváró 75 százalékát a pénzintézetek önerőként számítják be. A meglévő jelzáloghitelből ráadásul a gyermek(ek) születésével egy–négy millió forint előtörlesztést fizet az állam.

– A lakástámogatások mostani rendszerében jóval szélesebb kör tud az eddiginél érezhetően nagyobb összegű juttatásokat igényelni. Jelentős a csok hitelének kiterjesztése is, mert tíz vevőből kilenc használt lakást vásárol, akiknek mintegy fele korábban banki hitel segítségével finanszírozta az adásvételt.

A babaváró támogatásból már a bevezetését követő első két hónapban csaknem 180 milliárd forintot, 2020 áprilisáig pedig összesen 689 milliárdot folyósítottak a bankok. A Bank360.hu összegzése szerint a folyósított babaváró hitelek összege minden hónapban meghaladta a személyi kölcsönét. A támogatás népszerűségét jelzi, hogy az első három hónapban még lakáshitelből is kevesebb fogyott, mint a babaváróból. A banki portál szerint a törlesztés szüneteltetésével és a teljes futamidőre vonatkozó kamatmentességgel az igénylők körülbelül fele tudott élni eddig – vagyis ennyi házaspárnál született már legalább egy gyermek.

A babaváró után a nagycsaládosok autóvásárlási programja az egyik legnépszerűbb elem. A családok támogatását e téren régóta szorgalmazták családszervezetek, hiszen különösen egy vidéki nagycsalád életét jelentősen megkönnyíti egy megfelelő állapotú és méretű gépjármű. – A hétüléses autók iránti kereslet az állami támogatásnak köszönhetően stabil, és áprilistól, a koronavírus-járvány legnehezebb időszakától eltekintve folyamatos – mondta Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) elnöke.

A szakember megjegyezte, noha a kormányzat évente mintegy tízezer nagycsaládos vásárlóra számított, ehhez képest már tavaly fél év alatt 18 ezer regisztráció érkezett, és ez a szám mára meghaladta a 28 ezret. – A járművek átadása nem tudta követni a megrendelésekét, mert a gyártók nem voltak felkészülve ekkora érdeklődésre. Emiatt a járművek átvétele áthúzódott erre az évre – fejtette ki a Gémosz elnöke, hozzátéve ugyanakkor, hogy a tavaly őszi érdeklődés valószínűleg egyhamar nem tér vissza. Ennek elsősorban az az oka, hogy a január 1-jétől hatályos uniós környezetvédelmi szabályozás miatt a gyártók módosítani kényszerültek a motorpalettán, és árat is emeltek.

– A támogatás iránti állandó és kiszámítható érdeklődés megmaradt, ami minden bizonnyal kitart a hároméves program végéig – jegyezte meg Gablini Gábor.

A Datahouse korábbi közlése szerint az idei év első három hónapjában csaknem ötezer új hétüléses gépkocsit vettek át a nagycsaládosok. A legtöbb, 1414 darab a Dacia Lodgyból kelt el, ezt követi 513 darabbal az Opel Combo Tour. A piac további nyolc résztvevője kétszáz-négyszáz darabot értékesített.

A családvédelmi akciótervvel együtt tavaly július 1-je óta igényelhető a falusi csok is. A 2486 kistelepülésen elérhető, építésre, vásárlásra, sőt meglévő ingatlan bővítésére és korszerűsítésére is felhasználható támogatással eddig mintegy tízezer család élt. Ezek a helyek az ingatlanpiac kis szigetei, ahol a demográfiai fordulat érdekében az állam kiemelkedő támogatásokat nyújt, hozzájárulva az ott élők megmaradásához, hiszen így az otthonuk értéke is tartós lehet. Országszerte húsz olyan kistelepülésen is legalább ötven fővel nőtt az állandó lakosok száma, ahol igényelni lehet a falusi csokot.

Hozzászólások lezárva.