2024. April 18. Andrea, Ilma napja

Újabb nemzeti konzultáción kéri a Kormány az állampolgárok véleményét

0

Június elején kezdődhet a legújabb nemzeti konzultáció, melynek témái a koronavírus, a gazdaságvédelem, illetve a Soros György által szorgalmazott, lejárat nélküli kötvények lesznek. Ez lesz a kilencedik alkalom 2010 óta, hogy a kormány nemzeti konzultáció segítségével kéri ki a magyar emberek véleményét, bevonva ezzel az állampolgárokat a döntéshozatalba.

A napokban megkezdődhet a nemzeti konzultációs kérdőívek gyártása és postázása – derült ki a ­Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményéből. A mostani kérdőív kitöltésével az állampolgárok olyan, Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekben nyilváníthatnak véleményt, mint a koronavírus elleni védekezés, a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedések vagy Soros György legújabb, európai örökkötvényekről szóló terve. A kormány célja most is az, hogy egyetértésre törekedjen a mindannyiunk életét érintő legfontosabb kérdésekben.

Bár a konzultáció pontos kérdései egyelőre nem ismertek, Orbán Viktor miniszterelnök a ­Kossuth rádióban adott interjújában hangsúlyozta: az unió következő hétéves költségvetési terve szerint nem munkával kellene előteremteni a koronavírus-járvány miatt tervezett gazdasági helyreállítási alapba szánt hétszázötvenmilliárd eurót, hanem hitelből, melynek visszafizetésére a tagállamoknak közösen kellene garanciát vállalniuk.

A gazdaságvédelem kérdése mellett a másik témakör az a Soros György-féle örökjáradék-kötvény lesz, mely uzsora típusú konstrukcióként a kamatokat örökké fizettetné a hitelt igénybe vevő államokkal. A júniusi lesz a kilencedik nemzeti konzultáció 2010 óta; ez idáig hét papíralapú, illetve egy tisztán ­on­li­ne kérdőívet küldött ki a kormány. Az első, 2010 szeptemberében postázott kérdőív a nyugdíjról és támogatásokról kérdezte az állampolgárokat, 2011 februárjában az alaptörvényről, 2011 májusában pedig (Szociális konzultáció címmel) a devizahitelekről, az oktatási támogatásokról és a közműszolgáltatásról kérték ki az emberek véleményét. Bő egy évvel később, 2012 szeptemberében gazdasági kérdésekben, 2015 májusában a bevándorlás és a terrorizmus ügyé­ben, 2017 áprilisában pedig a Brüsszel által Magyarországra kényszerített döntésekről, valamint az illegális bevándorlásról tartottak konzultációt.

A legutolsó nemzeti konzultáció a gyermekes családok támogatását és védelmét helyezte középpontba: 2018 novemberében a kormány tíz kérdésben kérte ki a magyar emberek véleményét. Az egyetlen online konzultáció – InternetKon – 2015 májusában volt, amelynek témái az internet és a digitális fejlesztések voltak.

A most bejelentett konzultáció kérdéseire a magyar kormány ezúttal is várja az állampolgárok véleményét: arra kéri őket, hogy töltsék ki, majd küldjék vissza a kérdőíveket.

Hozzászólások lezárva.