2022. December 1. Elza napja

Elkezdődött az építkezés: megújul a hevesi strandfürdő (FOTÓGALÉRIÁVAL)

0

A hevesieknek a város fejlesztése kapcsán közel két évtizedes álma valósul meg a hárommilliárdos beruházással

A tervek szerint jövőre már korszerű medencékben hűsölhetnek a helyiek és a környékbeliek. Javában dolgoznak a munkagépek, a napokban elkezdődött a hevesi strand medencéinek bontása, s majd az új medencék építésével folytatódik a városlakók által régóta áhított fejlesztés.
– A helyiek nagyon szeretnék, ha ismét lehetne valahol hűsölni a tikkasztó nyári napokonJó lenne, ha lenne strandunk és nyáron lehetne már fürdeni, hiszen igény van rá és főleg a gyerekek szemszögéből szerintem nagyon szükséges, hogy legyen – fogalmazott egy helyi lakos szerkesztőségünk kérdésére  válaszolva.

2019-ben, egyedi kormányzati döntésnek köszönhetően kapta meg Heves a komplex turisztikai centrum beruházás elindításához szükséges hiányzó forrást. Az öt elemből álló nagyszabású projekt magába foglalja a Viczán-tó rehabilitációját, a Szepessy-Spitzer kastély felújítását, ökoturisztikai fejlesztést, a fedett uszoda, kültéri medencék és családi apartmanok kialakítását, valamint a strand- és a szálláshelyek fejlesztését, mely a város járásközpont szerepét és a turisztikai vonzerőt erősíti majd – jelentette be akkor sajtótájékoztatón Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Sveiczer Sándor polgármester.

Szabó Zsolt kiemelte: “Az elmúlt esztendőkben számtalan fejlesztés valósult meg Hevesen és a környező településeken, de amelyre a legtöbben várnak a térségben, az a hevesi strand újjáélesztése, környezetének megújítása, rendbetétele és a szálláshelyek kialakítása. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a térség fejlődéséhez, a város járásközponti szerepének, valamint turisztikai vonzerejének erősítéséhez.

Heves centrális szerepet tölt be a térségben, hiszen mind intézményi, mind gazdasági és közlekedési szempontból a régió meghatározó települése. Emiatt is nagyon fontos, hogy minden olyan területen és témában előre tudjon lépni, ami segíti megerősödését.”

– Az elmúlt időszak tervezései alapján egy új városrész alakulhat ki a régi Viczán-tó környékén. Évek óta óta dolgozunk azon, hogy ismét fogadhassa a fürdőzni vágyókat az intézmény, mely még a hatvanas években nyitotta meg kapuit, s egészen 2006-ig működött. Most viszont a kormányzati támogatásnak és elnyert pályázatoknak köszönhetően, 3 milliárd forintból megújul és kibővül a 12 hektáron elterülő fürdő és tó – tájékoztatta a Hírportált Sveiczer Sándor. A Szepessy–­Spitzer-­kastélyt érintő beruházással kapcsolatban rámutatott: régi gond, hogy nem tudják elhelyezni a turistákat a városban, nincs elég szálláshely. A területen 5 családi apartman szolgál majd arra, hogy 30-35 vendéget elszállásolhassanak.

A közel 3 milliárd forintból megvalósuló program öt részből tevődik össze:

Energiahatékonyság javításának támogatása előirányzat (Szepessy-Spitzer Kastély, szálláshelyek)
Viczán-tó fejlesztés
Ökoturisztikai fejlesztés
Járási Tanuszoda Program
Egyedi kormányzati támogatás külső strandmedencékre

A Viczán-tó alkalmas lesz horgászatra, csónakázásra, valamint tanösvényt is kialakítanak. A Szepessy–Spitzer-kastély és park területén egy 300 négyzetméteres rendezvényterem, továbbá 5 családi apartman is létesül. A Járási Tanuszoda Programban két fedett medence épül. A kültéri medencék és azok kiszolgáló helységeire további kiegészítő forrást biztosított a kormány.

ELŐZMÉNYEK:  A 60-as évek elején kutatófúrások közben 793 méter mélyen találtak egy 47 celsius-fokos vizet adó termálforrást, amire alapozva fürdőt is létesítettek. Fénykorában nagyon népszerű volt a strand, 1980-ban közel 70 ezren keresték fel. A vendégek döntően helyiek voltak, de jelentős arányt képviseltek a külföldiek, akik egészen 2006-ig látogathatták az intézményt. A kisváros és a térség életében fontos életminőséget meghatározó szolgáltatás hiánya a város és a térség mindennapjait, jövőképét befolyásoló tényező.

FOTÓ: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor, Nádas Mátyás

Hozzászólások lezárva.