2024. April 25. Márk napja

EB ezüstöt hoztak haza a hevesi Full Contact versenyzői

0

Adler Netti tavaly már kétszer bizonyított nemzetközi versenyen Magyarország színeiben válogatott kerettagként, mindkétszer éremmel tért haza. 2019-ben Nettire szintén számított a Magyar Muaythai válogatott nemzetközi szereplésben, viszont idén már Netti bátyja, a 16 éves és 75 kg-os Dávid is válogatott kerettag lett.  Mindkét sportoló a Hevesi SE Full Contact Szakosztályának tagja, a versenyen való részvételüket Heves Város Önkormányzata, és a Hevesi SE is támogatta. 

Ebben az évben Törökországban Világbajnokságot, Fehéroroszországban pedig Európa Bajnokságot rendezett az IFMA (Nemzetközi Muaythai Szövetség). A világbajnokságon a testvérpár közül csak Netti vett részt szeptemberben, ahol a 9. helyen végzett.

A novemberben megrendezett Európa Bajnokságra a testvérek együtt utaztak. Súly- és korcsoportjukban 4-4 nevező volt ezen a versenyen, ami azt jelentette, hogy ha a sorsolás szerinti első mérkőzést megnyerik, akkor döntőt játszhatnak.

A muaythai szabályrendszerben szinte minden támadó technika alkalmazható már Netti korcsoportjában is, beleértve könyökkel való fejre támadásokat, térddel való test támadásokat és fej rúgásokat. Ezt azért írom le, mert több napos több mérkőzéses tornán a védő felszerelések ellenére is nagyon könnyen beeshet egy sérülés, ami lehetetlenné teszi a továbblépést akkor is, ha győztes meccs után vagyunk.

Netti első mérkőzését egy fehérorosz ellenféllel vívta. Az első menetben a mi Nettink megmutatta, hogy technikában és erőnlétben is a fehérorosz kislány tudása fölött van, és ezt ő is érezte. A második menetben Netti még egy fokozattal föntebb kapcsolt, aminek az lett az eredménye, hogy harmadik menetre már nem engedték ringbe lépni az ellenfelet, mert döntő fölény volt az első két menet. Így ezt a meccset technikai KO-val hozta Netti.

Aznap este még Dávid is szorítóba lépett. Szintén egy fehérorosz ellenféllel szemben, aki nagyon erősen kezdett, de Dávid hamar fölvette a ritmust és rendkívül gyorsan és pontosan válaszolt minden támadó technikára. Jó volt a védekezése, nagyon jól időzítette a kontrákat és a harmadik menetre már kialakította a döntő fölényét, aminek köszönhetően a vezetőbíró Dávid kezét emelte a magasba. Az öröm leírhatatlan volt számomra, mert tudtam, hogy döntősök, és hogy nagyon nehéz utat tettek meg idáig.

Először a szüleiket hívtam fel és gratuláltam nekik is a gyerekek csodálatos teljesítményéhez, aztán pedig Nagy Ádámmal beszéltem, aki ugyanúgy részt vesz a gyerekek felkészítésében, az egri Thai Works Team edzőtermében. Kiértékeltük szakmailag a mérkőzéseket, igazából hibát nem találtunk egyikben sem.

A tornán egy nap pihenő után következtek a döntők. Először Nettinek kellett megmérkőznie, majd Dávid következett.
Nettiről tudni kell, hogy végtelen nyugalommal, elképesztő profizmussal készül mentálisan egy-egy mérkőzésre. Nem lehet kizökkenteni. A szorítóban saját magától elvárja a 100 %-os teljesítményt, és szokta is hozni. Egy orosz ellenfelet kapott döntőre, akit nem ismertünk, tehát nem nagyon tudtunk küzdő stílusáról semmit, arra az egyre alapoztunk, hogy ismerve az orosz küzdősport iskolát, biztosra vettük nagyon kemény ellenfélre számíthattunk. De nem tudhattuk, hogy nem csak egy ellenfelünk lesz a szorítóban.  Küzdősportokban nem szokás a bírói döntéseket vitatni és erre később visszatérek.

A döntő három menete alatt minkét harcostól olyan küzdelmet láthattunk, amit csak nagy gálákon szoktunk felnőtt küzdelmek közben látni. Mindhárom menet minden másodperce a fékevesztett harcról és a öldöklő küzdelemről szólt. A mi Nettink ezt végigküzdötte, és az első és harmadik menetet egyértelműen meg is nyerte. A második menetet lehetett volna odaadni az ellenfélnek – viszont ez csak a mi véleményünk volt – és annak tudatában küldtük Nettit az eredményhirdetésre, hogy ez egy biztos győzelem. A bírók viszont másként döntöttek: az oroszt hozták ki győztesnek, amivel véleményünk szerint hatalmas szakmai hibát vétettek, és összetörték egy Kis Nagy Harcosnak a szívét, de elfogadjuk az eredményt és készülünk a következő versenyre, a következő év versenyeire.

Pár órával később Dávid következett. Élete nagy küzdelme várt rá, hiszen az első alkalommal szerepelt nemzetközi verseny döntőjében. Dávid teljesen más küzdőhabitussal rendelkezik, mint a húga. Neki minden perc nehezen telik a meccs kezdetéig és ő csak akkor nyugszik meg, mikor a mérkőzés elkezdődik és kiosztja az első bal egyenest. Az ő ellenfele litván nemzetiségű volt, akit szintén nem ismertünk, viszont láttuk, hogy jóval magasabb Dávidnál. Ebből adódóan, a hosszabb végtagok miatt, nagyobb ütőtávval rendelkezik.
Az első menetben Dávid mindent beleadott, nem volt más választása, támadnia kellett, csak így volt esélye. Ezt ő is tudta. Viszont az ellenfél a testi adottságin túl, nagyon tapasztalt harcos volt és jól hárította Dávid ütéseit, rúgásait és a leforgásokból, kilépésekből elképesztő erővel támadott vissza.
A második menetben látszott a döntő fölény a litván fiú részéről. Volt egy-két megrendítő találata. A mérkőzés sajnos egyik ilyen testrúgás után véget ért Dávidnak, így ő is ezüstérmes lett az Európa Bajnokságon.

Ezúton is gratulálunk Dávid ellenfelének és Dávid üzeni neki, hogy „ I’II be back” 🙂 (visszatérek), mint a terminátor.

Összegezve: gratulálunk a fiataloknak, és minden segítséget, támogatást köszönünk a szülőknek, a Hevesi SE-nek, az egri Thai Works Team-nek, különösen Nagy Ádám vezető edzőnek, Jászapáti Város Önkormányzatának, Heves Város Önkormányzatának, a Magyar Válogatott stábjának és Magyarországnak.

Hajrá Hevesi Se, Hajrá Thai Works Team!

Árvai István

 

Hozzászólások lezárva.