2019. September 21. Máté, Mirella napja

Díszpolgári címmel ismerték el Báder Miklósné tevékenységét

0

Immár sokéves, szép hagyomány városunkban, hogy az államalapítás ünnepén díjakat, kitüntetéseket nyújtanak át azoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a település érdekében. Városunk képviselő-testülete 2019. június 27-én döntött az általa alapított, és évről-évre hagyományosan Szent István-napi ünnepségen átadásra kerülő kitüntetések, elismerések adományozásáról. Az idei díszünnepség keretében 16 főt díjazott városunk önkormányzata, köztük Báder Miklósné, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke „Heves Város Díszpolgára” címet vehetett át. 

Báder Miklósné Veronka 1970 óta a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tagja, 1975 óta pedig elnöki feladatokat lát el. Számos területen végzett és végez társadalmi tevékenységet, 1980-tól a Népi Iparművészeti Tanács tagja, 2001-től a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2004-től a Csillagvirág Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, 2005-től pedig a Palóc Út Klaszter Egyesület felügyelő bizottságának tagja. Odaadó munkájáért és önzetlen tevékenységéért számos elismerésben részesült: 1994-ben Kodály Zoltán emlékdíjat, 1998-ban Pro Urbe Heves kitüntető címet, 2006-ban Életfa díjat kapott.

A Munkáltatók Országos Szövetségének Heves Megyei Szervezete Magyar Népművészet kategóriában díjat adományozott számára. 2017-ben Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésével jutalmazták munkásságát.

Heves városában nevéhez fűződik a Marci legenda ápolása, a kis Marcikkal és Marcellákkal foglalkozó „Marci táborok” szervezése és lebonyolítása. Minden évben folyamatosan szervezi a Háziipari Szövetkezet kézműves kiállításait az ország minden részében, így a budai várban, illetve a karácsonyi Vörösmarty téri vásárban is találkozhatunk hevesi szőttesekkel és textiles termékeikkel. Ezzel szinte világhírre tesz szert a hevesi szőttes, és ezen keresztül városunk

Neki köszönhető a Hevesen megrendezésre kerülő Országos Szőtteskiállítás is, ahol és amikor az egész közép-európai szakma Hevesre figyel.

Báder Miklósné a hatodik azon a “tablón” melyen Heves város díszpolgárai szerepelnek. Előtte a következő személyek részesültek az elismerő címben:

  • Dr. Szegő Imre gerontológus – 1998
  • Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész – 2001
  • Dr. Nagy Ferenc a MTA Szegedi Biológiai Kutató Növénybiológiai Intézet igazgató-helyettese, kutató biológusa – 2011
  • Barcsik János címzetes, nyugalmazott iskolaigazgató – 2012
  • Balla Lajosné szolfézs tanár – Posztumusz díszpolgári cím – 2018

Hozzászólások lezárva.