2019. July 16. Valter napja

Vastapssal jutalmazták a Blaha Színkört a nézők

0

Csiky Gergely színműve, „A kaviár” kortól függetlenül ígért tartalmas, igényes szórakozást, könnyed kikapcsolódást. A szombaton este 19 órakor bemutatásra kerülő darabnak ezúttal a Heves Városi Művelődési Központ adott otthont. Az alábbiakban az előadás egyik nézője osztja meg velünk gondolatait:

A késői időpont dacára a levegő meglehetősen meleg volt, ám ez nem  szegte kedvét sem a lelkes nézőközönségnek, sem az eltökélt fellépőknek. A három felvonásban előadott zenés komédia egy vidéki patikus, név szerint Poroszkay Tivadar zavaros szerelmi ügyeit dolgozta fel. A szóban forgó úriembernek alaposan meggyűlt a baja egy dunai hajóskapitánnyal és egy volt léghajósnővel is, s az ahogy ilyenkor lenni szokott, a félreértések sokaságával teletűzdelt eseménysorozat fordulatokban is igencsak bővelkedett! A társulat felkészültségét kiválóan példázta, hogy a nézőtéren valószínűleg sokkalta nagyobb volt az izgalom, mint a világot jelentő deszkákon.

Mindenekelőtt szögezzük le, képtelenség lenne a színkör egy-egy tagját kiemelni, elvégre mindenki teljes odaadással, maximális átéléssel szolgálta a közönséget, ám Koncsos Gergely (Poroszkay Tivadar) és Kovács Sándor (Achilles kapitány) brillírozása mindenképpen megsüvegelendő. A két főszereplő mögött nem maradtak el a többiek sem: Tóth Edit ezúttal Bomba Lilly bőrébe bújt, ami többek között az ízes akcentus szüntelen megvalósítása miatt volt kihívásokkal teli szerepkör. Az egész darabot a Magdáné Balázs Edit, az Árvai Erzsébet, valamint a Bardiné Bohács Anikó által színpadra hívott kisasszonyok csacsogása, kedélyes társalgása koronázta meg, mellettük nagy derültséget okozott még a harmadik felvonásban Lólé Mihály (szó szerint csattanós!) fellépése is. Magyar Zsanettnek egy végtelenül testhezálló feladat jutott; ő játszotta a romantikus lelkületű unokahúg szerepét. A minden hájjal megkent ügyvéd bőrébe Szombati Imre bújt, Dévai Péter a bölcs barátot testesítette meg, Grimplinyi Gáboron pedig a matrózruha feszült.

A Blaha Színkörben első ízben lépett fel Boldogh Andrea (Czili, Poroszkay neje), a bemutatkozás a közönség visszajelzése alapján hibátlanul sikerült! Nem ez volt aznap az egyetlen különlegesség, tudniillik Pósa Tamás a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” program keretében debütálhatott. A projekt célkitűzése, hogy az arra önként jelentkező fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű résztvevő egy őt érdeklő, készségeihez, képességeihez illeszkedő területen töltsön el egy munkanapot. Ez jelen esetben annyiban módosult, hogy a színdarabra történő felkészülés értelemszerűen nem egy napot, hanem hosszú hónapokat ölelt fel, ennek következtében az ifjú színészpalánta egy tucatnyi próbán vehetett részt addig, amíg lehetősége nem nyílt a népes nézősereg előtt megmutatnia színészi vénáját. A műértő közönség egyébként nemcsak a két újonc fellépését, hanem az egész társulat lenyűgöző produkcióját (egy már-már meghitt pillanatba torkolló) vastapssal jutalmazta – egy újabb elismerés ez a telt ház mellett.

A színvonalas szórakozásra vágyók tehát bánhatják, ha nem velünk, és nem köztünk töltötték el ezt a kellemes szombat estét, bánkódniuk azonban nem szükséges, mert a Blaha Színkör bizonyosan nem most adta elő utoljára ezt a remekbe szabott darabot!

A színjátszó társulat rendezője ezúttal is Erdészné Turcsányi Katalin volt.

 

Mihics Zoltán

 

Hozzászólások lezárva.