2024. April 19. Emma napja

10 remek tipp, hogy nyáron se unatkozzon a lurkó

0

A környező országokhoz képest Magyarországon több héttel hosszabb a nyári iskolaszünet, ami így bizony a legtöbb szülő számára alaposan feladja a leckét. Az alábbiakban megpróbálunk néhány olyan ötlettel szolgálni, melyek reményeink szerint segítenek abban, hogy csemeténk tartalmasan töltse el a vakációt, illetve több nyári táborlehetőséget is ajánlunk.

1. Foglaljuk keretbe a szünidőt!

A legtöbb nebuló a nyári hónapok kezdetére alaposan elfárad, így az első időszakban mindenképpen célszerű a kikapcsolódásra összpontosítani. Elegendő augusztus második felében az iskolára fókuszálni, ilyenkor tanácsos a gyermekek bioritmusát visszaigazítani a dolgos hétköznapokhoz – azaz ismételten feküdjenek le korábban, és keljenek hamarabb!

2. Egyeztetés a barátokkal, ismerősökkel

Rögtön a szünidő elején ajánlatos összehangolni a nyári programokat az osztálytársakkal, barátokkal, mert később könnyen lehet, hogy már mindenki szétszéled a szélrózsa minden irányába.

3. Vonjuk be őt is a tervezésbe!

A közös programok kiagyalásánál hosszadalmas vitákat kerülhetünk el akkor, ha kikérjük csemeténk véleményét is. Kifejezetten hasznos lehet egy szünidei naptár készítése, mert ez jó támpontot ad a szülőknek, ugyanakkor segíti a felkészülést is.

4. Gondoljunk a nagyira is!

Ha a nagyszülők még „aktív korban vannak”, akkor mindenképpen ajánlatos rájuk is számítani, mert ilyen módon pótolhatatlan élményekkel gazdagíthatjuk gyermekünk életét. A jól megszokott közegből történő kiemelés, a vidéki lét (ideális esetben) garantálja, hogy akár több hétre is parkolópályára kerülhet az okostelefon és a tablet.

5. Nem kell minden napot kitölteni!

Pszichológusok szerint a kicsik fejlődését korántsem segíti az, ha a szünidő minden egyes pillanatát percre pontosan megszabjuk. A legtöbb esetben teljesen elégséges, ha csak egy nyári tábort tervezünk, hiszen ez az időszak alapjában véve mégiscsak a kikapcsolódásról szól. Itt ragadnánk meg az alkalmat arra, hogy kihangsúlyozzuk a szabad mozgás, a természettel történő ismerkedés fontosságát – persze ezzel valószínűleg nem mondtunk újat.

6. Az elvált szülőkről

Figyeljünk arra, hogy a gyermekek mindkét szülővel egyaránt töltsenek néhány hetet. Lehetőség szerint ügyeljünk arra, hogy kerüljük az így kialakuló konfliktushelyzeteket, azaz ne az egymással történő rivalizálással foglalatoskodjunk! Zárójeles megjegyzés: nem mindig a drágább nyaralás, ajándék a jobb!

7. Gondoljunk (néha) magunkra is!

A lehetőségeinkhez mérten próbáljunk mi magunk is feltöltődni, egy-egy utazás, nyaralás megtervezésénél vegyük figyelembe a saját igényeinket is.

8. Készüljünk fel a rosszabb napokra!

A szeszélyes időjárás a legváratlanabb pillanatokban húzhatja keresztül számításainkat, erre is készüljünk fel! Ezekben a napokban a számítógép és a táblagép irányából érkező nagyfokú csábítással kell megküzdenünk, ami garantáltan embert próbáló feladat lesz. Ebben az egyenlőtlen küzdelemben hű társunk lesz a társasjáték, a kártya, a különböző csomagolópapír, építőjáték, barkácseszköz, stb.

9. Figyeljünk a táplálkozásra!

Az elmúlt években az iskolai menza gyökeres reformon ment keresztül, az első számú célkitűzés az egészséges élelmezés megvalósítása volt. A gyermekek a korábbi évekhez képest radikálisan kevesebb sót és cukrot fogyasztanak, tanácsos ügyelni arra, hogy ez a szünidőben is így maradjon!

10. A kötelezők esete
Fontos a megfelelő időzítés, a nyári feladatok, kötelező olvasmányok semmiképp sem maradjanak az utolsó pillanatra! Az első időszakban történő aktív pihenés után mindenképpen próbáljuk meg apránként beosztani az esetleges teendőket, így elejét vehetjük a kapkodásnak.
Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét sokrétű nyári táborainkra:
  • 2019. július 1-5. – Élménytábor
  • 2019. július 8-12 – Alkotótábor
  • 2019. július 15-19. – Rocky Tábor
  • 2019. augusztus 5-9. – Hip-Hop Tábor
  • 2019. augusztus 12-16. – Mazsorett Tábor

SZÉP NYARAT KÍVÁNNAK MINDENKINEK: a Művelődési Központ munkatársai!

 

Hozzászólások lezárva.