2024. April 19. Emma napja

Tábla őrzi a hevesi „Örökös Marci” emlékét

0

Számos történet látott már napvilágot arról, ki is lehetett valójában Marci, és hogyan került Heves városába. 2011-ben jelent meg Gy. Gömöri Ilona néprajzkutató feldolgozásában az „Él, mint Marci Hevesen” c. kiadvány, melyben a Marci-történetek hat változatát ismerhetjük meg. A város régi legendájának újragondolása 2008-ban „életre keltette” a településünkhöz kötődő tradíciót, melynek emblematikus alakjától, Janosek Antal Örökös Marcitól tavaly kellett búcsút vennünk.

A legismertebb eredetmagyarázat alapján egy éppen Egerből hazafelé tartó hevesi uraság találkozott egy szegény emberrel, akit Marcinak hívtak. Elvitte magával Hevesre, megfogadta szolgálónak és a Zöldhordó vendéglőben dicsekedett vele. Azzal a férfival, aki semmit sem csinál és fizetést kap – innen eredhet a szólás egyik magyarázata. Marcinak mindenki a kegyeiben akart járni, rövid időn belül ő lett a leggazdagabb ember Hevesen. Ám nem tudott bánni a pénzzel, hamar elveszítette, viszont a helyiek megadtak neki mindent, amire csak szüksége volt, egészen élete végéig.

Hallani egy olyan történetről is, amelyben Marci, a báró gyermeke árván maradt, és nem tudta mi az a munka, de a hevesi emberek eltartották őt.

Városunkban még mindig él a legenda, ennek szellemében a 2008-ban megszervezésre kerülő Hagyományőrző Civil Nap kiemelt programja a Hevesi Marci-hagyomány – mint egyik helyi értékünk – feldolgozása volt. Az egyre gazdagodó Marci-választás folyamata a civil szervezetek közreműködését igényelte, és hamarosan közösségi üggyé vált.

A XXI. század Marcija azonban korántsem a szólásból ismert ingyenélő típus. A jelölteknek minden év május elsején olyan próbákat kellett kiállniuk, mint a dinnyemag-válogatás, a csutkaházépítés, a táncolás, a leánykérő szavalás vagy éppen a helytörténeti kvíz. Akit megválasztottak a város Marcijának, egy évig képviselte a civil szervezeteket: nyilatkozott, jótékonykodott, részt vett a különféle ünnepélyeken, és természetesen viselte a Marci-öltözéket. A 2008-ban megválasztott Sinkovics Józsefet 2009-től Janosek Antal követte, aki 2012-ben, a háromszori Marci-cím után közösségi munkájával érdemelte ki az „Örökös Marci” címet. A Márton napi rendezvénysorozatokon „városunk ispánja” a kimagasló közösségi munkát végző civileket Marci-díjjal jutalmazta. Népszerűsítette a „Marci cipót”, „Marci-kolbászt” és a „Marci bort”. Kulturális hagyományaink megismertetése és fejlesztése céljából a kisiskolásokat és óvodásokat „Marci bojtár” tábor várta nyaranként.

Janosek Antal közel egy évtizedig gazdagította a Marci legendát, amellyel bevéste nevét városunk történelmébe. 2019-ben – sajnos – már nem lehetett a Civil Nap emblematikus figurája, de köszönetképpen a jó és követendő példákért, a fáradhatatlan szervezőmunkáért, az emberségért, a civilek szolgálatáért, alakja egy emléktáblába vésve örökre velünk marad. „A hevesi Marci legenda városunk értéktárába került. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt a legendát – mint ahogyan ezt tettük 13 éven keresztül – tovább éltessük, gazdagítsuk. Ezt a feladatot rótta ránk Janosek Antal Márton, Heves város Örökös Marcija” – mondta Báder Miklósné, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezete elnöke.

Az emléktábla leleplezése előtt, melyen a Marci bojtárok segédkeztek, Budai Sándor tisztelgett az egykori civil ispán előtt: – Hiányérzetem támadt az avatóbeszéd megírásakor, mert sok olyan példaértékű tulajdonságot felsorolhattam volna, mint a nagy munkabírás, kitartás, szerénység, a rengeteg ötlet, melyek megvalósításában úgy vett részt Heves Marcija, hogy soha nem a saját hasznát nézte.

Nagyon sok ember azzal a szándékkal éli le az életét, hogy emléket hagyjon maga után. Így történt ez Janosek Antal esetében is. Szabó Magda mondta egykor: „Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért, az megmarad.” Ennek bizonyítéka legyen Janosek Antal, Heves város Örökös Marcijának emléktáblája.

 

Hozzászólások lezárva.