2024. April 19. Emma napja

Posztumusz díszpolgári címet kapott Balla Lajosné Heves városában

0

“Heves Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak – posztumusz módon is -, aki Heves város általános fejlődéséért, lakosai életkörülményeinek javításáért közvetlenül vagy közvetve kifejtett várospolitikai, gazdasági, tudományos, kulturális, művészeti vagy sport tevékenységével, vagy maradandó alkotásával a várost szolgálja, vagy szolgálta, a város nemzetközi tekintélyét, jó hírnevét erősíti vagy erősítette.

Heves Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 28-i döntésével “Heves Város Díszpolgára” címet adományozott posztumusz módon Balla Lajosnénak, az életében végzett magas színvonalú zenepedagógusi munkájáért, tanítványai odaadó felkészítésért és Heves városában végzett közéleti tevékenységéért.  Az elismerő cím átadására, melyet özvegye, Balla Lajos és lánya vettek át, az augusztus 20-án megrendezett díszünnepségen került sor.

Balla Lajosné Wágner Erzsébet – haláláig a városban működő Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Zeneművészeti Tagintézményének szolfézs tanáraként dolgozott. Növendékei csak Betty néninek becézték. A pályára felkészített tanítványait kivétel nélkül felvették a zeneművészeti szakközépiskolába, akik később elvégezték a zeneművészeti főiskolát, vagy a Zeneakadémiát is. Tanári munkáját magas szinten, odaadással, szerényen és alázattal végezte, emellett a közélet ismert szereplőjévé vált. Tanítványai országos, megyei és helyi versenyeken vettek részt, ahol előkelő helyezéseket értek el. A zeneiskola több rendezvényének ötletgazdája, szervezője, háziasszonya volt. Nem csak Heves városában, hanem vonzáskörzetében és néhány más magyarországi településen is népszerű emberként emlékeznek rá. Fontosnak tartotta az értékek megtartása mellett a változó világhoz igazodó önképzést.

Az idei elismeréssel immár öt díszpolgára van Hevesnek: Dr. Szegő Imre gerontológus 1998-ban,  Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész 2001-ben, Dr. Nagy Ferenc a MTA Szegedi Biológiai Kutató Növénybiológiai Intézet igazgató-helyettese, kutató biológusa 2011-ben, Barcsik János címzetes, nyugalmazott iskolaigazgató pedig 2012-ben részesült a kitüntető címben.

Hozzászólások lezárva.