2019. September 21. Máté, Mirella napja

Nem kell trópusi országokba utaznunk a hepatitis fertőzésért!

0

Az utóbbi időben Heves megyében ismét felütötte fejét a vírusos Hepatitis „A” fertőző betegség. Hogyan terjed? Kik a veszélyeztetettek? Milyen a betegség lefolyása? Hogyan lehet megelőzni? A felmerülő kérdésekre ad választ az alábbiakban Kissné Sztankovics Ildikó járási vezető ápolónő.

A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Máig mintegy 5000 fajukat írták le, de számukat több millióra teszik. A vírusok minden ökoszisztémában megtalálhatóak, létszámukat tekintve a leggyakoribb organizmusok a földön. A vírusok ellen az immunrendszer védekezik, s az antibiotikumok hatástalanok ellenük.

A fertőző májgyulladás egyik nagyon gyakori változata a vírus okozta Hepatitis „A”, amelyre jellemző, hogy könnyen és gyorsan terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 1,4 millió új HepatitisA” fertőzés fordul elő évente. Magyarországon az elmúlt években robbanásszerűen nőtt a Hepatitis, a WHO a közepesen fertőzött országok közé sorolja hazánkat. A fertőző májgyulladás megbetegedések járványtani sajátossága, hogy általában 8-10 évente okozhat tömeges, közösségeket érintő járványokat. A felnőtt lakosság többsége már átvészelte ezt a fertőzést megbetegedés, vagy tünetmentes fertőzés következtében. A gyermekeknél életkorukból és az utóbbi évek kedvező járványügyi helyzetéből adódóan kisebb a valószínűsége, hogy a kórokozóval valamikor is találkoztak, s ellene védettséget szereztek. Tehát a gyermekek fogékonyak a fertőzésre!

A májgyulladás vagy hepatitisz, a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vjrusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság (icterus), de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

HEPATITIS „A” (Vírusos májgyulladás)

A fertőzés terjedése: A vírus emberi érintkezéssel, piszkos kézzel vagy szennyezett étellel – itallal, fürdővízzel terjed. A tápcsatornán keresztül jut be a szervezetbe a vírus, s betegíti meg azt. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatok felhasználásával készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek – „tenger gyümölcsei” – is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek is ellenáll, a fagyasztás sem pusztítja el, emiatt még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet. Fertőzött fürdővíz is megbetegíthet, ha bekerül a tápcsatornába. A vírus ott lehet egy kilincsen, egy busz kapaszkodóján, egy bevásárló kocsi vagy kosár fülén, egy pénzérmén, s mindenhol amit emberi kéz gyakran érint!

A fertőzés forrása: A beteg (tünetekkel rendelkező) ember vagy a tünetmentes, de a kórokozót már széklettel ürítő személy.

Lappangási idő: Az az időszak, amely alatt a betegség kifejlődik a szervezetben a vírus bejutása után, ami 2-8 hét, vagyis 15 – 50 nap.

Tünetek: Kezdetben láz, rossz közérzet, levertség, elesettség, fáradékonyság, hasi fájdalom (a has jobb felső részére lokalizálódott), étvágytalanság, hányinger – émelygés, sötétbarna (sötétszínű) vizelet, világos (agyagszerű) széklet, a szemen és a bőrön sárgaság, sárgás elszíneződés jelenik meg, mely néhány napig, de akár néhány hétig is fennállhat. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, forduljon háziorvosához!

A betegség lefolyása: A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani! Az idősek és az egyéb okból májbetegségben szenvedők között súlyosabb lefolyású is lehet a fertőzés. A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a „sárgaság” megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket.

A fertőzés megelőzésének lehetőségei:

  1. Személyi higiénés magatartás, az alapvető higiénés rendszabályok betartása, ezen belül a Kézmosás, különösen étkezések és dohányzás előtt, WC-használatot követően! A lényeg megakadályozni azt, hogy a kezünkre kerülő vírus bejusson a tápcsatornánkba! A kézmosás történjen langyos vízzel és szappannal! A helyes kézmosás folyamatát egy táblázatban mutatom be. A gyermekeknek el kell sajátítaniuk a megfelelő kézmosás szabályait, amit a népegészségügyi osztályokon dolgozó egészségfejlesztő kollégák interaktív foglalkozások keretében oktatnak óvodákban és iskolákban.

  2. A megelőzés egy másik fontos lehetősége a megbetegedést okozó vírus elleni aktív védelem, amely védőoltással biztosítható. Az aktív védőoltás hosszútávú védelmet nyújt, elölt vírust tartalmaz, mely serkenti az immunrendszert az ellenagyag-termelésre és arra, hogy védekezzen. Az oltást 1 éves kortól lehet alkalmazni és legalább 15 évig védettséget ad. Az aktív immunizálásnak, vagyis a védőoltások megadásának gyermekek esetében van kiemelt jelentősége. A gyermekeknél az alapvető higiénés szabályok, mint a kézmosás még nem váltak szokássá, nem rögzültek. Ebből kifolyólag a vírust nagyon könnyedén a szervezetükbe juttatják, ami megbetegíti őket. A gyermekek közösségekben jobban ki vannak téve a veszélynek, hogy megfertőződjenek.

Ne feledje, FONTOS az alapvető higiénés szabályok betartása, a kézmosás!

Kissné Sztankovics Ildikó
Heves Megyei Kormányhivatal
Füzesabonyi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya
Járási Vezető Ápolónő

Forrás: www.oek.hu. www.wikipedia.hu

 

Hozzászólások lezárva.