2024. April 19. Emma napja

A petárdázás TILOS, néhány tűzijátékot a törvény engedélyez

0
Szilveszterhez közeledve egyre többen akarnak pirotechnikai termékeket vásárolni, hogy tűzijátékkal köszöntsék az új évet. Fontos azonban tudni, hogy magánszemély petárdát továbbra sem használhat vagy birtokolhat. Aki a tilalom ellenére mégis ezzel az eszközzel durrogtat, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, azonban néhány tűzijáték engedélyezett az év utolsó napján.

Akár százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetéssel is sújthatják a petárdadobálókat, akikkel szemben a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezhet – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság, miután a szilveszteri tűzijátékozás szabályairól kérdeztük a hatóságot. A rendőrökön kívül a közterület-felügyelők és a katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézője is kiszabhatja a helyszíni bírságot, ha az illegális pirotechnikai termékkel garázdálkodókat tetten érik. Magánszemély továbbra sem birtokolhat petárdát, néhány tűzijátékot azonban a törvény engedélyez.

A pirotechnikai termékeket több osztályba sorolják. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatók, mint például a tortagyertya, a tűzvirág vagy a csillagszóró. A 3-as osztályba kategorizált eszközök – nagyobb rakéták – már több hatóanyagot tartalmaznak, így ezek használata közepes kockázattal jár. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat nagykorúak december 28–31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékokat természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg, érvényes felhasználási engedély birtokában.

Forrás: Teknős Miklós

A szilveszteri pirotechnikai eszközök az elmúlt években számos balesetet okoztak

A pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből, vagy a forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijátékok év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyeken – például a bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben– is engedélyezi. Vásárokon és piacokon, illetve működési engedéllyel rendelkező üzletben csak az alacsonyabb kategóriába sorolt pirotechnikai termékek árusíthatók.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, felhasználni már nem szabad. Az eladó köteles azt térítésmentesen visszavenni.

A tűzijátékok nagy részét kizárólag szabadtéri felhasználásra tervezték, ezért a lakásban semmiképpen ne hozzuk működésbe őket. Legyünk tekintettel a közelben lévő háziállatokra is, hiszen számukra a robajlás ijesztő. Az elmúlt években gyakran érkeznek hírek a pirotechnikai eszközökhöz köthető sérülésekről, balesetekről is. Ezért soha ne működtessük a tűzveszélyes játékokat a kezünkben tartva, és ne hajoljunk föléjük a begyújtásuk után. Mielőtt fellőnénk a rakétákat, győződjünk meg arról, hogy semmilyen akadály nincs az útjukban, és tartsunk kellő távolságot az eszköztől.

Forrás: magyaridok.hu

Hozzászólások lezárva.