2022. November 30. András, Andor napja

Megújulnak az őstermelői igazolványok – Hevesen több gazdálkodót is érint

0

Új, elektronikus kártya hordozza ezután a lényeges tudnivalókat tulajdonosáról. A kártya öt évig lesz érvényes, és olyan új információkat is tartalmaz, mint például az illető foglalkozása, illetve, hogy kistermelőként feldolgozott árut állít-e elő – tájékoztatott Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Az új igazolvány száma alapján az őstermelőről egy nyilvántartásból lekérdezhetők lesznek az adatok, amiről a fogyasztó bármikor tájékozódhat. Mivel ebből az adatbázisból megismerhető a gazdálkodó „előélete”, ez is a bizalmat erősíti. A rendelet szabályozza, hogy az árusítás alkalmával hogyan azonosítsa magát a termelő: a piacon, a standokon fel kell, hogy tüntesse: saját, őstermelői tevékenységből származó árut értékesít.

Az idei évtől kötelező plasztikkártyás igazolvány gazdaságfehérítő célokat is szolgál, hiszen megszüntet egy eddig érintetlenül hagyott, de abszurd helyzetet, azt, hogy az őstermelők ugyanazt a mezőgazdaságból származó terméket őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesíthették – egy időben, egy helyen. A változás végeredményben a vásárlók számára is fontos, mivel jól ellenőrzött és biztosan szabályosan működő gazdálkodóktól kapják az élelmiszert. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a standokon ellenőrizni a portékáját kínáló árust.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés ugyanúgy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainál kezdeményezhető. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése díjmentes marad.

Az igazolványán megújítása az idén a részletes adatfeltöltés miatt hosszabb időt igényel, ám a következő években gyorsabb lesz, hiszen akkor már csak felül kell írni a 2016-ban rögzített adatokat. Az új kártyák kiosztása április-májusban kezdődik, de aki most megjelenik az irodában, kap ideiglenes őstermelői igazolványt. Érdemes időben elkezdeni az ügyintézést, ugyanis aki március 20-ig benyújtja kérvényét az új azonosítóra, sokkal hamarabb kapja majd meg, mint a később eszmélők.

Forrás: Internet

Hozzászólások lezárva.