Idén januárban jelentette be Orbán Viktor, hogy hatféle élelmiszernek vissza kell állítani a 2021. október 15-én érvényes árát, és azt az élelmiszerárstop értelmében 2022. május 1-ig nem is lehet ennél magasabbra emelni. A rendelet eredményeként a liszt, a kristálycukor, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, egyes csirkehúsfélék (mell, far-hát, far, szárnyvég), valamint az ultramagas hőmérsékleten kezelt 2,8%-os zsírtartalmú tej ára jelenleg alacsonyabb.
A fentiek miatt sokakban felmerül a kérdés, megéri-e ezekből jó áron betárazni, mielőtt az árstop véget érne, és az orosz-ukrán háború kapcsán zajló drasztikus infláció ezeket a típusú termékeket is utolérné 2022. május 1. után. A boltok készleteit lefosztani esztelen dolog lenne, és a termelőkkel, kereskedőkkel szemben sem túl jó húzás, ám az, aki szeretne élni a lehetőséggel, vásárolhat némi pluszt otthoni készleteibe. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, mi meddig jó az érintett élelmiszerek közül.
Meddig tarthatók el az árstopos élelmiszerek?
A finomított napraforgó-étolajból nem éri meg kartonszámra bevásárolni, mert nem túl jó az eltarthatósága. Romlása nagyban függ attól, milyen körülmények között tárolják. Meleg és közvetlen napfény hatására az olaj gyorsabban romlik, de a hűs, árnyékos kamra sem nyújtja meg végtelen hosszúságúra az eltarthatóságát. Az olaj ugyanis idővel oxidálódik, avasodik, amit sötétedő színe és kellemetlen szaga jelez. A termék megvásárlásakor érdemes megnézni a lejárati időt, és csak annyit vásárolni belőle, amennyi addig vagy plusz két hónapig elfogy. A Nébih tájékoztatója szerint ugyanis a lejárati idő után még 2 hónapig használható fel a növényi olaj.
A búzafinomliszt szavatossági ideje körülbelül 8-12 hónap, de a lisztnél is kitolható a lejárati idő, ezért be lehet szerezni belőle néhány plusz zacskóval, ha szeretne valaki egy kis tartalékot otthonra. Mindenképpen érdemes a papírzacskóból légmentesen záródó üvegbe áttölteni, és árnyékos, hűvös helyre rakni. A légmentesen zárt liszt fagyasztható, ami akár egy évvel is kitolja az élettartamát. Egyéb esetben, optimális körülmények között tartva, a Nébih szerint lejárati idején túl még 9 hónapig ehető.
A kristálycukornak, ha tiszta – nem kerül bele sem morzsa, sem nedvesség – alapvetően nincs szavatossági ideje. Ha szeretnénk, és több fogy a háztartásban, ebből lehet némi tartalékunk.
A házi sertéscomb és a csirkehús mélyhűtőben tartható el. Az előbbi 12 hónapig, az utóbbi csupán 3-4 hónapig áll el. Ha szeretnénk hosszabb távra is bevásárolni húsból, sertésből vegyünk többet. Ne vásároljunk több húst, mint amennyit egy év alatt reálisan elfogyasztunk. Előbb a lefagyasztott csirke fogyjon el, csak utána kezdjünk főzni a sertésből!
Az ultramagas hőmérsékleten kezelt tej szavatossága, amennyiben az tartós, hűtést nem igénylő verzió, rendszerint néhány hónap. Ellenőrizzük a dátumot a dobozon, de jó, ha tudjuk, a Nébih tájékoztatója szerint a tartós tej a lejárati idő után még 9 hónapig fogyasztható. Tejből tehát bátran vásárolhatunk valamivel többet, természetesen tanácsos reális keretek között tartani a betárazott mennyiséget, és ha csak lehet, addig elfogyasztani azt, míg le nem jár.
Miből jó még otthon némi pluszt tartani?
Íme azok az alapanyagok, amelyekből jó eltarthatóságukra tekintettel, alapvetően megéri otthon plusz mennyiséget tartani, hogy azokban a helyzetekben se kerüljünk kellemetlen helyzetbe, ha esetleg valami miatt a heti bevásárlás megcsúszna, vagy váratlan akadály miatt meghiúsul az utánpótlás beszerzése. Egy jól felszerelt konyhában mindig van mihez nyúlni. Jó, ha különböző zöldség- és gyümölcskonzervek, befőttek, savanyúságok is sorakoznak a polcon. Utóbbiakból bolti verziók is megteszik.
Az alma például hosszan eltartható, ahogyan a burgonya és vöröshagyma is. Csupán arra kell figyelni, hogy száraz, hűvös és direkt napfénytől mentes helyre kerüljenek. A gyökérzöldségek, például a répa vagy a cékla is bírják egy darabig, ám pár hét után fonnyadni kezdenek, ezért ezekből egy hónapi mennyiségnél többet nem érdemes felhalmozni. Nagyon hasznos a szintén sokáig eltartható száraz bab és a rizs is, de némi száraz tésztáról is érdemes előre gondoskodni.
Jó sütőport és száraz élesztőport is tartani otthon, hiszen a házi sütések során ezekre mindig szükség van. Végül ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem. A plusz néhány zacskó só alapfelszerelés. Borsból szemes, paprikából inkább konzervkrém verziót érdemes választani, hiszen a porállagú paprika valamivel hamarabb avasodik. Tubusos fűszerből hagymakrém is kapható, ami ugyancsak hasznos alapanyag egy jól felszerelt konyhában.
Forrás: femina.hu