A chia mag népszerű összetevője a zöld turmixoknak, és gyakran készítünk belőle pudingot is. A chia magok aprók, viszont szuperételnek számítanak, tehát sokkal több minden rejlik bennük, mint gondolnánk.
Mi a chia mag?
A chia mag tápanyagban gazdag alapanyag, az Ómega-3 zsírsavak legjobb forrása. Gazdag antioxidánsokban, sok benne a vas, a kalcium és a rost is. Más magvaktól eltérően gyorsan felszívja a vizet, így lesz gélszerű állagú.
A kis szürkés-fekete magokból kiváló pudingot készíthetünk, illetve szuper választás akkor is, ha smoothiet, zabkását, vagy akár desszertet csinálunk.
A chia magokban található élelmi rostok jót tesznek az emésztésnek. Két evőkanál chia magban összesen 10 gramm rost található. Hosszabb ideig érezhetjük magunkat jóllakottnak, ha beépítjük az étrendünkbe.
A további egészségügyi előnyeiről már nem is beszélve! Segítheti a fogyást, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, erősítheti a csontokat, stabilizálhatja a vércukorszintet és csökkentheti a testben a gyulladásokat.
A chia magot könnyű beépíteni az étrendünkbe. A legkézenfekvőbb formája a chia magos gél, amelyhez mindössze víz és chia mag kell. Ha ízletesebbé akarjuk tenni, adhatunk hozzá citrusokat vagy mézet is.
Két fajtája létezik: fekete és fehér. Vásárláskor nézzük át a zacskót és amennyiben barna magokkal találkozunk, ne vegyük meg, mert ez azt jelzi, hogy a magvakat éretlenül takarították be. Ezek íze keserű és kevesebb tápanyagot is tartalmaz. Ha tehetjük, ellenőrzött biogazdálkodásból származó chiát vásároljunk!
Nyersen sose fogyaszuk a magvakat, mivel különleges képességük, hogy súlyuk 10szeresét képesek folyadékban megkötni. Ha nyersen fogyasztjuk, a gyomrunkban fog megdagadni, ami kellemetlen lehet. Szóval fogyasztás előtt legalább 10 percig áztassuk be! Jó tudni, hogy az chia csak vizalapú folyadékokkal képes megszívni magát. Tehát nyugodtan áztathatjuk vízbe, tejbe, magtejekbe, vagy gyümölcslébe, de olajokkal már nem működik a dolog.
Nagyon fontos az is, hogy chia magból készült ételt ne együk főétkezés után és sose együk magas zsírtartalmú ételekkel együtt! Különleges tápanyagtartalma miatt akár 10-15 g is meglepően jól laktat, ezért ha bőséges étkezés után esszük, az nagyon el fog telíteni, és fogékonyabbá tehet a hízásra is. Magas zsírtartalmú étellel keverve jó eséllyel megfekszi a gyomrunkat.
Szintén nem ajánlott együtt fogyasztani alkohollal, mert fokozza annak vízürítő hatását. Chiából egy nap ne fogyasszunk többet 30-40 grammnál, mert ez a mennyiség már terhelni fog és puffadás, rossz közérzet, esetleg pattanások előfordulhatnak.
Íme néhány tipp, hogyan használjuk fel a konyhában.
- Chia puding: Keverjünk össze 2 evőkanál magot 2 dl folyadékkal (víz, magtej, gyümölcslé,..) és hagyjuk állni pár óráig hűtőben. Ízesítsük kedvenc természetes édesítőnkkel és gyümölcsökkel.
- Zabkása topping: Szórjuk zabkására, vagy keverjük bele és hagyjuk állni legalább 10 percig.
- Turmixok: Turmixok sűrítésére is használhatjuk, pl. banán helyett 1 evőkanál chia magot.
- Muffin: Egy evőkanál magot egyszerűen keverjük el kedvenc muffin, vagy más tésztánkkal és adjunk hozzá a recepten kívül fél deci vizet.
- Lekvár: Bármilyen gyümölcsből készíthetünk szuper-egészséges főzés nélküli lekvárt a chia mag nagyszerű zselésítő hatása segítségével. Pépesítsünk össze egy csésze a gyümölcsöt, ízesítsük mézzel, vagy természetes édesítővel, majd adjunk hozzá fél csésze chia magot és fél csésze vizet (nagyon lédús gyümölcsöknél kevesebbet). Keverjük el, majd hagyjuk egy napig állni a hűtőben.
- Energiaszelet: Kedvenc granola szeletünket turbózzuk fel némi chia maggal. Minden kanál mag után adunkj hozzá egy kanál vizet is.
- Tojás helyettesítő: Ha allergiásak vagyunk a tojásra, akkor remek tojáshelyettesítőt is készíthetünk belőle. 1 evőkanál őrölt chia magot keverjünk el 3 kanál vízzel. Hagyjuk kicsit állni és máris használhatjuk tojás helyett süteményekbe, fasírtokba,… Ez a mennyiség 1 tojásnak felel meg.
+ Tipp: Ha natúr kozmetikumokat készítünk otthon, akkor jó hírünk van! Külsőleg is hat és igazán széppé varázsolja a bőrt. Használjunk őrölt chiát krémekhez, bőrradírokhoz.