2024. November 27. Virgil napja

Nosztalgia menü szilveszterre

0
Vannak olyan hagyományos szilveszteri ételek, amiket már anno szüleink, nagyszüleink is feltálaltak az év utolsó napján, és amiket egyszerűen képtelenség megunni, még akkor is, ha jó pár évtizede ugyanúgy készítjük. A retró szilveszteri menüsor legnagyobb klasszikusai a Piros Arannyal felturbózott szendvics, a franciasaláta, a sajtos pogácsa és kókuszgolyó. Ezek az igazi múltidéző fogások, melyekhez most jól bevált recepteket is adunk.

Az egyik leginkább elterjedt, húsokhoz, kaszinótojáshoz, de akár magában is szívesen fogyasztott salátánk kevesebb, mint fél óra alatt elkészül.

Franciasaláta

Hozzávalók:

  • franciasaláta keverék
  • 1 savanykás alma
  • 4-5 savanyú uborka
  • 40 dkg tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál cukor
  • só, bors, citromlé

Elkészítés:

A franciasaláta keveréket főzd meg sós vízben, közben pedig hámozd meg, majd kockázd fel az almát, és karikázd fel az uborkát. Az öntethez leverd el a tejfölben a majonézt, a mustárt, a cukrot és a citromlevet, sózd, borsozd. Amikor a zöldségek kihűltek, öntsd bele a mixet egy tálba, add hozzá az uborkát és az almát, öntsd rá az öntetet, és keverd el. Utolsó lépésként takard le fóliával, és tedd a hűtőbe egy órára, utána már eheted is.

Sajtos Pogácsa

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • ½ mokkáskanál cukor
  • 1 egész élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 mokkáskanál só
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Ha ez megvan, kanalazd a tésztához a tejfölt, öntsd bele a reszelt sajt felét, és add hozzá a tojásokat. Kezdd el dagasztani a tésztát, ami akkor lesz jó, ha már elválik a tálad falától. Ekkor takard le, és tedd meleg helyre kelni, és közben izzítsd be a sütőt.

Amikor a tésztád már szépen megkelt, tedd lisztezett deszkára, és nyújtsd ki négyzet alakban, körülbelül 1 centi vastagságúra, majd mint egy palacsintát, tekerd fel. Ha ez megvan, sodrófával egy kicsit lapogasd el, vagdosd be, és kezdd el kiszaggatni a tésztát. A maradék tésztát újra nyújtsd ki és tekerd fel, aztán ismét jöhet a pogácsaszaggató – az egészet addig ismételd, amíg van tésztád.

A kiszaggatott pogácsákat tedd margarinnal kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe, verj fel egy tojást, majd kend meg a tetejüket, szórj rájuk reszelt sajtot, és irány a sütő! 170 fokon 25 perc alatt pirosra sülnek.

Kókuszgolyó

Nagyon egyszerű, költséghatékony, szilveszterkor pedig kihagyhatatlan édesség!

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált keksz
  • 15 dkg darát dió (ha kihagyod, akkor 15 dekával több kekszet használj)
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 25-30 dkg porcukor
  • 1 rumaroma
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót tedd egy tálba, keverd el alaposan, majd gyúrd meg. Ezt követően formázz kisebb-nagyobb golyókat a tésztából, szórj egy tálcára kókuszreszeléket, hempergesd meg bennük a kis gömböcöket, és tedd be a hűtőbe 1-2 órára.

Retró szilveszteri szendvics

Ha nem akarsz sok időt a konyhában tölteni, akkor készíts mini retró szendvicseket.

Hozzávalók:

  • bagett, vagy hosszúkás kenyér
  • margarin
  • paprikás és/vagy csemege turistaszalámi
  • szardínia
  • reszelt trappista sajt
  • savanyú uborka
  • főtt tojás
  • Piros Arany

Elkészítés:

Tedd fel főni a tojásokat, addig pedig szeleteld fel a kenyeret. Kend meg margarinnal vagy vajjal, aztán az egyikre tegyél szalámit, a másikra a gerincétől megszabadított, félbevágott szardíniát és karikára vágott savanyú uborkát. Ha megfőttek és kihűltek a tojások, akkor szeleteld fel őket, és mehetnek a szendvicsekre. A tojások közepébe nyomj Piros Aranyat, majd a falatkákat szórd meg reszelt trappistával!

Jó étvágyat és Békés, Boldog Új Évet kívánunk!

Hozzászólások lezárva.