2024. November 27. Virgil napja

Dr. Szabó János rovata: 3 perc az egészségért – Zsír, vagy olaj? Melyik az egészséges?

0

Szervezetünknek szüksége van zsírokra. Ha egészségesen akarunk táplálkozni, akkor a napi energia-bevitelünk 30 % kell, hogy zsírokból származzon. Sajnos, ennél sokkal több zsírt fogyasztunk, ami  már káros szervezetünk számára, hiszen elhízást, érelmeszesedést, ennek következtében súlyos szívbetegségeket, szívinfarktust okozhat.

Zsír-zsír, olaj-olaj között is nagy különbségek vannak. Azok a zsiradékok a legegészségesebbek, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6, omega-3) tartalmaznak. Ilyen zsírsavak találhatók az olíva olajban, a napraforgó olajban, valamint a halak közül a lazacban, makrélában, szardíniában. Ezek fogyasztása hetente többször ajánlott.

Ezek a zsírsavak részt vesznek  a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok termelésében, amelyeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van. Fontos szerepük van az idegrendszer működésében is.

Az állati eredetű telített zsírok képzik zsírbevitelünk jelentős részét hazánkban. Ilyen a disznózsír a vaj. Ezek fogyasztása akkor egészséges, ha a napi 30 % zsírból származó energia-bevitel esetén maximum  10 %-nyi származik ezen zsírokból.

Ami biztosan káros a szervezetünk számára, azok az úgynevezett transz-zsírok, melyeket a növényi olajokból hidrogénezéssel állítanak elő, tartósítószerként félkész ételek, pékáruk előállításánál használják, ilyenek a margarinok, vajkrémek is. Ezek használatát kerüljük.

 

Szabó János dr.

Hozzászólások lezárva.