2024. November 27. Virgil napja

Hungarikum lett az egri bikavér

0
Március 21-én újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a tiszai halászlét, a Kodály-módszert, valamint a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat.

Az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta a bejelentést, hogy hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér. Érdekesség, hogy 81 éve ugyanezen a napon jött létre az Egri Borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntése alapján.

Bikavérek Magyarországon

Bár a bikavér neve a köztudatban az egri borvidékkel forrt össze, Szekszárdon is készítenek bikavért, sőt, itt készítettek először.

Az egri és a szekszárdi bikavér nemcsak jellegében, de a készítésére vonatkozó előírásokban is jelentősen különbözik. Ha lemaradt a legutóbbi alkalomról, amikor párbajt vívtak, utánajárhat a kettő közötti különbségnek. Cikkünkben eláruljuk, hol érdemes megkóstolni különféle változatokat, hogy mihez igya őket, és hogy az árbeli eltérések mit takarnak.

Forrás: MTI

Hozzászólások lezárva.