A legtöbb gasztronómiai babona talán épp az év legutolsó és az új esztendő legelső napjához kötődik: december 31-én tilos, január 1-én viszont szinte kötelező malacot enni. A lencsének is mindenképpen az asztalra kell kerülnie az új év első napján, de vajon miért? Nézzük a válaszokat!
A szilveszteri konyhai babonáknak régi paraszti gyökereik vannak. A hagyomány szerint nagy jelentősége van az év utolsó, és az új év első napjának, mert ezek határozzák meg azt, hogy a következő évben milyen lesz a sorsunk, milyen lesz a termés a földeken.
Az valószínűleg mindenki előtt ismert, hogy az új év első napján lencsét kell enni. A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan, mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-én mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.
December 31-én tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas, vad, vagy hal kerülhet rá, éppen azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad. A babona szerint tehát az évet lezáró napon az ételek segítenek abban, hogy a problémák az évvel együtt múljanak el.
Sok helyen szokás a szerencsepogácsa sütése is szilveszterre: a pogácsák közül az egyikbe belesütnek egy pénzérmét is, és aki megtalálja, annak lesz a legnagyobb szerencséje a következő évben. De fontos, hogy még éjfél előtt kerüljön elő, és még éjfél előtt meg is egye a pogácsát az, aki megtalálta.
Receptek december 31-re
Füstös-almás rakott csirkemell
Hozzávalók 6 személyre:
- 0,5 kg csirkemell
- 4 db alma
- 20 dkg füstölt sajt
- 25 dkg szeletelt bacon
- 2 evőkanál majoranna
- só
- bors
A csirkemellet csíkokra, vagy kockákra vágjuk. Az almát megpucoljuk és lereszeljük, utána a füstölt sajtot is. Egy tepsi aljára teszünk egy réteg vékonyra szeletelt bacont, erre tesszük a darabolt csirkemellet, rá sót, borsot, majorannát, ezután jön a reszelt alma, aztán a sajt, és végül az egész tetejére egy újabb adag bacon.
Az egészet előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 45 percig sütjük. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Sajtos szerencsepogácsa
Hozzávalók 8 személyre:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kiskanál só
- 1 db tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez keverjük a morzsolt margarint, a felfuttatott élesztőt és a sót, és összedolgozzuk, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Aztán letakarva meleg helyre tesszük, és hagyjuk megkelni. Ez nagyjából egy óra.
Ezután kinyújtjuk a tésztát nagyjából ujjnyi vastagra, rászórjuk a sajtot, és feltekerjük. Majd körülbelül 2 centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval – vagy egy pohárral – kiszaggatjuk és az egyikbe beleteszünk egy alaposan megtisztított pénzérmét.
A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással – vagy csak a tojás sárgájával, ekkor barnább színt kap sütés után a pogácsa – és ha akarjuk, akkor még szórunk rá reszelt sajtot.
Előmelegített, forróra sütőben kisütjük.
Receptek január 1-re:
Tejfölös újévi lencseleves
Hozzávalók 6 személyre:
- 25 dkg lencse
- 25 dkg füstölt főtt sonka
- 1 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál mustár
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 db citrom
- só
- bors
- olaj
- petrezselyemzöld
A lencsét először átválogatjuk, a rossz szemeket kiszedjük belőle, majd jól átmossuk, és beáztatjuk. Nagyjából 2-3 órán át hagyjuk ázni. Az áztatás után a lencsét leszűrjük.
A sonkát felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a sárgarépát pedig karikákra szeljük. Az olajon megpirítjuk a sonkát, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát is, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a beáztatott lencsét, az összenyomott fokhagymát, a karikákra vágott sárgarépát, a babérlevelet, a sót, a borsot, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat. Aztán elkezdjük főzni.
Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel, és amikor már megpuhult a levesben az összes zöldség, akkor hozzákeverjük a leveshez. Végül hozzáadjuk a mustárt a citrom levét és az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Hagymás bőrös malacpecsenye mustáros krumplival
Hozzávalók 6 személyre:
- 1/2 kg bőrös malac hús
- 1 darab vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1/2 darab csípős zöldpaprika
- 2-3 szelet mangalica szalonna
- 2 dl sör
- 4 borsos mustáros fűszerkeverék
- bőven erős pista
- 6 darab közepes burgonya
- 1 evőkanál mustár
- bors
- 1 evőkanál olaj
Előkészítjük a köretet: a krumplit felkockázzuk, egy evőkanál olajjal, mustárral és borssal összekeverjük.
A malac húsát felkockázzuk. Felaprítjuk apróra a fokhagymát és a hagymát, felkockázzuk a fél csípős zöld paprikát és Erős Pistával megkenve belerakjuk egy tálba a hússal együtt, ahol jól elkeverjük. Ráöntünk ízlés szerint jó sok 4 borsos mustáros fűszerkeveréket, és egy kis olajat, és így is összekeverjük.
Egy tepsi alját bekenjük egy darab szalonnával, majd elhelyezünk a tepsi közepére 2 vékony szalonnát. Erre rakjuk rá a húsos keveréket, majd a hús tetejére szintén két szelet szalonnát. Körberakjuk a tepsit a mustáros borsos krumplival, egyenletesen elosztjuk. Lefedjük az egészet alufóliával.
Sütőbe rakjuk, és kb. 180 fokon 1 órán keresztül sütjük, pároljuk. Mikor már finom illata van, levesszük az alufóliát, és 200 fokon addig sütjük, amíg meg nem pirul szépen a krumpli is és a hús is (kb. fél óra). Közben kevés sörrel locsolgatjuk.
Nagyon finom, pikáns szósz lesz a végére az alján, amit a húsra és a krumplira szedünk.