A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye – lédús, édes, hűsítő, és szinte elmaradhatatlan eleme a nyári kerti partiknak, strandolásoknak vagy egyszerű családi ebédeknek. De vajon hogyan találjuk meg a legjobb dinnyét a piacon vagy a boltban? Az alábbiak segítenek eligazodni a görögdinnye-vásárlás rejtelmeiben.
A dinnye egyik legfontosabb külső jellemzője az úgynevezett földfolt – az a sárgás rész, ahol a gyümölcs feküdt a földön érés közben. Minél sötétebb sárga vagy akár narancssárgás ez a folt, annál érettebb a dinnye. Ha a folt fehéres vagy hiányzik, akkor valószínűleg korán szedték le, és az íze csalódást kelthet.
A régi trükk még mindig működik: kopogtassuk meg a dinnyét! Ha mély, kongó hangot ad, az azt jelzi, hogy a belseje érett és lédús. Ha a hang tompa vagy lapos, az lehet túlérettség vagy túl sok víz jele.
A dinnye héja legyen sima, matt fényű (a fényes héj sokszor az éretlenség jele). Kerüljük a horpadt, sérült vagy puha foltokkal rendelkező darabokat. A dinnye alakja is árulkodó lehet: a szimmetrikus, kerek vagy enyhén ovális példányok általában jobbak, mint a torz vagy nagyon hosszúkásak.
A jó dinnye nehéz a méretéhez képest, ami azt jelenti, hogy bőven tartalmaz nedvességet, azaz szaftos és ízletes lesz. Ha kettő hasonló méretű dinnye közül kell választani, a nehezebbet érdemes hazavinni.
Ha még rajta van a dinnye szára (kocsánya), az is utalhat az érettségre. A száraz, barnás szár azt jelzi, hogy a dinnye megérett a szedés idejére. A zöld, nedves kocsány inkább a túl korai szüretre utalhat.
Magvas vagy magnélküli? Ez már inkább egyéni ízlés kérdése. A hagyományos görögdinnye általában magvas, és sokak szerint édesebb, természetesebb ízű. A magnélküli változatok kényelmesebbek, de némelyik kevésbé lédús vagy aromás. Érdemes többfélét is kipróbálni.
Ha piacon vásárolunk, ne féljünk megkérdezni az árust, hogy milyen fajta dinnyéről van szó, mikor szedték le, és ő mit ajánl. A tapasztalt termelők gyakran örömmel adnak tanácsot – sőt, néha még meg is csapolnak egy darabot kóstolásra.
A jó görögdinnye kiválasztása nem boszorkányság, de némi odafigyelést és gyakorlati érzéket igényel. A szín, a hang, a súly és a tapintás mind árulkodnak az érettségről. Ha pedig egyszer ráérzünk a “tökéletes dinnye” kiválasztásának művészetére, garantáltan öröm lesz minden nyári dinnyevásárlás!
Tipp a végére: Ha nagyobb darabot vásárolunk, tároláskor tartsuk hűtőben, és 2-3 napon belül fogyasszuk el. A felvágott dinnye hamar veszít ízéből és állagából.