2024. October 27. Szabina napja

Csoóri Sándor díjban részesült a Csillagvirág Népművészeti Egyesület

0

Vármegyénk székhelyére érkezett az “1100 éve Európában, 20 éve az unióban”. A kulturális programsorozat egri eseményeinek keretében átadták a Csoóri Sándor program díjait is. A díjazottak között köszöntötték a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesületet. Az elismerést Báder Miklósné vette át.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indult augusztusban, mely október végén Egerbe érkezett. A vasárnapig tartó izgalmas programok megnyitójára péntek délelőtt a városházára érkezett Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is.

Vincze Máté elmondta, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a Csoóri Sándor Programmal a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, határainkon túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, közösségeket kívánja támogatni és díjazni. Minderre 2,5 milliárd forintot fordít.

A Csoóri Sándor alap díjait azok a közösségek kapják, akik a népi kultúra és tudás átadásában, a népi kultúra, a népművészeti értékek társadalmi elfogadottságának fokozásában tevékenykednek. Vincze Máté Heves vármegyében a következő közösségeknek adott át díjat: Pitypang Néptánc Csoport, Egerszalók faluháza, Csillagvirág Népművészeti Egyesület és Heves Megyei Népművészeti Egyesület.

 

Hozzászólások lezárva.