2024. October 26. Dömötör napja

Október utolsó vasárnapján egy órával többet alhatunk

0

Évtizedek óta része életünknek az óraátállítás, ami évente kétszer – egyszer tavasszal és egyszer ősszel – történik meg. Magyarországon 2024-ben az őszi óraátállítás október 27-én, vasárnap hajnalban lesz esedékes, ekkor 3 órakor visszaállítjuk az órákat 2 órára, így egy órával többet alhatunk. Ezzel megkezdődik a téli időszámítás, amely egészen 2025 márciusáig tart.

Az óraátállítás ötletét Benjamin Franklin már az 1700-as évek végén felvetette, de a modern formája csak az első világháború alatt került bevezetésre, először Németországban 1916-ban, majd fokozatosan más országok is átvették. A fő indok az volt, hogy a hosszabb nappali világosság kevesebb mesterséges megvilágítást igényel, ami energiamegtakarítást eredményez. Később, a második világháború és az olajválság idején is előtérbe került ez a gyakorlat, amikor az energiatakarékosság kiemelten fontos lett.

Az óraátállítás Európában és más régiókban is általában március utolsó vasárnapján történik meg, amikor az órákat hajnali 2:00-kor 3:00-ra állítják. Ezáltal a nappalok hosszabbnak tűnnek, mivel este tovább van világos. Október utolsó vasárnapján pedig visszaállítjuk az órákat, hajnali 3:00-ról 2:00-ra, ami visszaállítja a normál időszámítást.

Az óraátállításnak pozitív hatásai között említik a következőket:

  1. Energiamegtakarítás: Az eredeti cél az energiatakarékosság volt, mivel a nappali világosság meghosszabbítása kevesebb mesterséges fény használatát igényli. A korai években ez jelentős előnyt jelentett, különösen akkor, amikor az energiaforrások korlátozottak voltak.
  2. Szabadidő: A hosszabb világos időszak lehetőséget biztosít több szabadidős tevékenységre, mint például sportolásra, sétára vagy kertészkedésre.
  3. Gazdasági előnyök: Egyes iparágak, mint például a turizmus vagy a kiskereskedelem, profitálhatnak abból, hogy az emberek tovább maradnak aktívak a hosszabb nappali világosság miatt.

Az óraátállításnak azonban negatív hatásai is vannak:

  1. Egészségügyi problémák: Az emberek biológiai órájának megzavarása nem elhanyagolható hatással van az egészségre. Az átállás miatt alvászavarok, fáradtság és stressz léphet fel, amely különösen az időseket és a kisgyermekes családokat érintheti.
  2. Közlekedési balesetek: Az átállás utáni napokban megnövekszik a közlekedési balesetek száma, mivel a megváltozott alvásritmus miatt az emberek figyelmetlenebbek és fáradtabbak lehetnek.
  3. Gazdasági hatékonyság: Egyes kutatások szerint az óraátállítás gazdasági előnyei egyre kevésbé érzékelhetők, mivel a modern világban az energiamegtakarítás mértéke jelentősen csökkent. Sok munkahely és vállalat számára az óraátállítás inkább zavaró, mint hasznos.

Az elmúlt években egyre több vita alakult ki az óraátállítás szükségességéről. Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta, hogy a tagállamok választhatnak, hogy véglegesen eltörlik-e az óraátállítást. Ez azt jelentené, hogy a tagállamok határoznának arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást állandósítják. Eddig azonban még nem történt végleges döntés, így az óraátállítás továbbra is fennmarad.

Az óraátállítás eredeti célja az energiatakarékosság volt, de napjainkban már sokan megkérdőjelezik ennek hatékonyságát és szükségességét. Bár vannak gazdasági és szabadidős előnyei, a negatív egészségügyi hatások és a modern társadalom energiafelhasználásának változásai miatt sokan úgy vélik, ideje lenne megszüntetni ezt a gyakorlatot. A jövőbeni döntések meghatározhatják, hogy az óraátállítás megmarad-e, vagy a múlt része lesz.

Hozzászólások lezárva.