2024. October 14. Helén napja

Átfogó vizsgálat során derült ki: nincs NMP szennyezés Gödön

0

Átfogó vizsgálat készült Göd talaj- és talajvízállapotáról. Kiderült, hogy valótlan az ellenzéki sajtó riogatása – írta a HEOL.HU

Egyetlen víz- és talajmintában sem volt kimutatható az akkugyártáshoz használt szerves oldószer, az N-metil-pirrolidon (NMP) jelenléte a gödi akkumulátorgyár környékén – mondta Püski Imre környezetmérnök a Gödi Körképnek, reagálva azokra az ellenzéki sajtóhírekre, melyek szerint a helyi Samsung gyárban magas az NMP értéke. A Heves Megyei Hírlap szeptember 10-én számolt be a vizsgálatokról.

Az NNK környezetgazdálkodási vállalat szakembere közölte, 19 helyszínen fúrtak le a talajba talajvízszintig – három esetben nem sikerült talajvizet találni –, ezenkívül a felső rétegből is talajmintát vettek a városban. Akkreditált módon összesen 16 talajvíz- és 328 talajmintát nyertek a területről. A talajmintákból a szerződés szerint csak a feltalaj mintái kerültek a laboratóriumba.

Az akkumulátorgyár körül 500, 1000 és 1500 méteres távolságban, koncentrikus körökben, a Duna felé mélyítették le a fúrásokat, ezenkívül az M2-es gyorsforgalmi út túloldalán is végeztek három fúrást. Ez utóbbi területen talajvizet nem találtak, így mind a hat megfigyelőkút telepítését a gyár és a Duna közötti területre javasolják úgy, hogy kövessék a kiindulási elképzelést, vagyis a gyártól 500, 1000 és 1500 méteres távolságra.

Az összes talajmintának megtörtént a vizsgálata fémekre és félfémekre, az NMP oldószerre, továbbá hat kiválasztott furat esetében gyakorlatilag kiterjedt majdnem minden eddig ismert és határértékkel rendelkező szennyezőkomponensre.

Az NMP-nek hivatalosan nem tudni rákkeltő hatásáról. Jellemző rá, hogy elég gyorsan bomlik, biológiai lebomlási ideje a termék biztonsági adatlapja szerint nagyjából húsz nap.

Az NMP nem szerepel a határértékeket tartalmazó rendeletben, ugyanis jelenleg még nem dolgoztak ki rá határértéket.

A Magyar Mérnöki Kamara szakértői anyagában hangsúlyozza: „ ha olyan anyag kerül elő, ami természetnem nem található meg, korábban nem használták, és nincs benne a jogszabályokban sem, ennek a megjelenése mindenképpen egyfajta környezetkárosodásnak a gyanúját kelti fel”, ezért ez esetben zéró tolerancia alkalmazását javasolják” – írta a HEOL.HU.

A témával bővebben a Gödi Körkép szeptemberi száma foglalkozik, a szóban forgó írás a 6-7. oldalon olvasható. Az újság az alábbi linkre kattintva nyitható meg!

Forrás: Heves Megyei Hírlap, Gödi Körkép

Hozzászólások lezárva.