2024. October 14. Helén napja

Minden idők legnagyobb pedagógus béremelése négy év alatt

0

Négy év alatt mintegy duplájára emelkedik a pedagógusok jövedelme, és ez olyan léptékű béremelés, amilyen még nem volt korábban Magyarországon – írta a kormany.hu oldal.

Január elsejétől 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövő évtől pedig várhatóan újabb 21 százalékkal emelkedik majd. A megelőző két évben 10-10 százalékos volt az emelkedés átlagosan.

Ez azt jelenti, hogy négy év alatt összesen több mint 93 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, tehát közel duplájára nő a magyar pedagógusok jövedelme. A béremelési folyamat részben hazai, részben európai uniós finanszírozásból történik: 2030-ig körülbelül 8 százaléka valósul meg uniós forrásból, és körülbelül 92 százaléka hazai forrásból, s az uniós forrás abban segít, hogy hamarabb tud elindulni a béremelés.

Az új pedagógus életpályáról szóló szabályozással ösztönzik a fiatalokat a szakma választására, hiszen már fiatalon is magasabb összeget lehet keresni. Azoknak a pedagógusoknak, a pedagógus munkát segítőknek, akik olyan településen tanítanak, ahol nagyon magas a hátrányos helyzetűek a száma, automatikusan 20 százalékkal magasabb a bérük. Ez több mint 18 ezer pedagógust és körülbelül 6500 oktató munkát segítő munkatársat érint.

Az új teljesítményértékelési rendszer abban is segít, hogy pályán tudja tartani a legjobb képességű pedagógusokat, akik a legtöbbet teszik a diákokért. A rendszer a jövő évi béreket fogja először érezhető mértékben befolyásolni.

Idén a pedagógusok átlagos fizetése a tankerületi iskolákban 652 ezer forint környékén alakult. A tervek szerint a jövő évben 800 ezer forint felett lesz a pedagógusok a bére, és el szeretnénk jutni oda, hogy minél több pedagógus keressen 1 millió forint fölött, abban bízva, hogy 2027-re a pedagógusok átlagbére már 1 millió forint környékén alakul.

Hozzászólások lezárva.