2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Bódor Istvánné munkáját is elismerték a tanévnyitó Veni Sancten Egerben

0

Az egri bazilikában tartottak tanévnyitó ünnepséget az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorai és pedagógusai számára. Az ünnepségen Bódor Istvánné, településünk katolikus általános iskolájának igazgatója a Szent Gellért-díj Arany fokozatában részesült.

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke bevezetőjében köszönetet mondott a házigazdának, az intézmények fenntartójának, Ternyák Csaba egri érseknek a katolikus oktatásban vállalt szerepéért, szolgálatáért.

A program előadásokkal folytatódott. Ft. Varga László kanonok, a Váci Székesegyház karnagya, a Váci Egyházmegye zeneigazgatója felidézte egri kispapi éveit, mely időszak meghatározta életét, és több mint 45 éve tartó pedagógusi munkáját. Hangsúlyozta, hogy ez a munka egy misszió, a katolikus iskolákban az egyházért és a hazáért dolgozunk. Az oktatás és a nevelés az egyházban mindig szorosan összetartozott. Az előadó úgy fogalmazott: a leglényegesebb, hogy a gyermekek érezzék Isten átkaroló szeretetét, s beszéljenek az Istennel.

Dr. Révész-Kiszela Kinga, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense “kiemelt figyelmet igénylő gyermekek a köznevelésben” című előadásában elmondta: minden gyermek más és más bánásmódot igényel. A szakember az egyes helyzetek elméleti és gyakorlati megoldásairól adott ismertetőt.

Az előadások után átadták a Szent Gellért-díjakat és az igazgatói megbízóleveleket.

A tanévnyitó szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be: Isten új szövetséget akar kötni velünk, hogy új lendülettel, új lelkesedéssel induljunk az új tanévnek. De honnan vegyünk mi új lelkesedést, új lendületet? A templomban járva kaphatunk új lelkesedést, magától az Úrtól! – hangzott el. A főpásztor rámutatott: “szükség van arra, hogy tanuljunk attól, aki megalázta magát, és engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta őt, és olyan nevet adott neki, amely fönségesebb minden névnél, hogy az ő nevére, Jézus Krisztus nevére, meghajoljon minden teremtmény a mennyben, a földön és az alvilágban, és mindenki hirdesse, hogy Jézus Krisztus, az Úr.”

A szertartás végén Lóczi Tamás EKIF elnök megkérte az érseket, hogy nyissa meg a 2024-25-ös tanévet és hirdesse ki annak mottóját.

Ternyák érsek úgy fogalmazott: Isten emberré lett, leszállt a magasból, s ezzel példát adott, hogy mi is segítsük azokat, akik ránk vannak bízva. Ezért olyan fontos számunka a templom, hogy bemenjünk, hallván a hívást: “Venite, adoremus Dominum!” – “Jöjjetek, áldjuk az Urat!” – erre kérjük az Úr áldását.

Az ünnepi megnyitón Szent Gellért-díj Arany fokozatban részesült Bódor Istvánné, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Hozzászólások lezárva.