2024. November 30. András, Andor napja

Együnk szilveszterkor és újévkor lencsesalátát!

0

Lencse, a klasszikus év végi és év eleji, szerencsehozó étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha az új esztendő első napján lencsét eszünk. Álljon hát itt egy ízletes lencsesaláta receptje, amiből érdemes egy jó nagy adagot a tányérunkra halmozni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ek só
  • 75 g virsli (lehetőleg roppanós, juhbeles)
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 3 közepes db újhagyma
  • 4 ek majonéz
  • 5 ek tejföl
  • 4 db salátalevél
  • 1 db főtt tojás

Elkészítés:

  1. A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Ne tovább, mert teljesen szétázik!
  2. Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk, és al dente állagúra főzzük, ami lencsefüggő, de kb. 8 perc. (Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább!)
  3. A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és langyosra hűtjük.
  4. Ezután egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott főtt virslit, a füstölt sonkát, a karikára aprított újhagymát. Ízlés szerint sózzuk.
  5. A tálaláshoz egy tálat kibélelünk fejes saláta levéllel, és abba halmozzuk a lencsesalátát, majd a tetejére tesszük a cikkekre vagy karikára vágott főtt tojást.

Jó étvágyat és boldog új évet mindenkinek!

Hozzászólások lezárva.