2024. November 28. Stefánia napja

Ősi étel, ami védi a májat, fejleszti az izomzatot és meghosszabbítja az életet

0

A puliszka kukoricalisztből vagy -darából készült kásás étel, amelynek neve a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben. Eredetileg hajdinából készült; kukoricadarából főtt ételként először 1708-ban, Pápai Páriz Ferenc szótárában jelent meg. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, amelyet többek között az angol nyelv is átvett.

A magyar, román, erdélyi szász, szlovén, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél és vacsoránál mint főételt, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz.

Mára azonban az egészségtudatos táplálkozás egyik fontos része, hiszen a kukoricaliszt kivételesen gazdag az alábbi vitaminokban és ásványi anyagokban:

  • B-vitamin,
  • E-vitamin,
  • foszfor,
  • magnézium,
  • cink,
  • kálium,

Ezeken kívül számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.

A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.

A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni. A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.

Kutatások igazolják, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat. Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott fogyasztása.

A puliszka elkészítése

Hozzávalók:

  • 6 dl víz
  • fél tk só
  • 20 dkg kukoricadara

A vizet egy fazékba öntjük, elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a sót. Amikor a víz felforrt, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát. Sűrű kevergetés mellett kb 20-25 perc alatt készre főzzük.
A puliszkát még melegen egy tálba öntjük. Fogyaszthatjuk sósan juhtúróval, szalonnával, de édesen is lekvárral vagy gyümölccsel.

Hozzászólások lezárva.