Van az úgy, hogy túlságosan belemerülünk az ajándékok vásárlásába, és az utolsó pillanatra marad az ünnepi menü elkészítése. Összegyűjtöttünk néhány hagyományos ünnepi receptet:
Az eredeti halászlé
A halat (pl. harcsát, kárászt, keszeget) megpucoljuk. A pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját.
A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat külön rakjuk. (Vigyázni kell az epehólyagra!) A fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban, azokat eltávolítjuk.
A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Felöntjük 4 liter vízzel, és kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek.
Főzés vége előtt 30 perccel az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk. Passzírozás után tilos vizet adni a leveshez! Az alapléhez hozzáadjuk az édesnemes paprikát, majd felforraljuk.
Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges.
Karácsonyi kacsa és libasült
Hozzávalók: 1 kacsamell, 4 kacsacomb,1 libamell, 2 libacomb, 2 tk morzsolt majoránna, 1 tk kakukkfű, 2 dl száraz fehérbor, ízlés szerint őrölt fekete bors, ízlés szerint só.
A combokat és a mellet sóval, borssal bedörzsölöm, a húsos felét fűszerezem majoránnával és kakukkfűvel.
Egy tepsibe egymás mellé rakom a húsokat, aláöntöm a bort. Alufóliával lefedve, 200 fokon 80 percig sütöm, majd a fóliát levéve, még 15 perc alatt ropogósra sütöm a bőrét.
A fagyasztóláda mélye sokszor kincseket rejt, amiért érdemes néha feltúrni. Szerencsére húsoknál mindig ráírom a csomagra mi van benne, ezért nem ér
Mikor már a célegyenesben vagyunk, hirtelen eszünkbe juthat, hogy a menüt egy édességgel zárjuk, mert a bejglit későbbre tartogatjuk. De már csak az van otthon, ami általában is lenni szokott. Viszont a megmaradt kifli, vagy más száraz péksütemény kapóra jöhet, a kamrában pedig akad némi mák – és akkor már meg vagyunk mentve!
Mákos guba
A kifliket 1 cm-es karikákra vágjuk. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével vagy egy csomag vaníliás cukorral felforraljuk. A kifliket a forró tejjel leöntjük, majd leszűrjük, és kinyomkodjuk belőle a tejet.
Egy nagyobb jénai tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukros mákot szórunk rá, megint kiflit és megint mákot, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha marad még mák, szórjuk meg a tetejét is vele.
Ha szeretnénk, akkor 7-8 percre berakhatjuk a sütőbe, de nem szükséges.
Jó étvágyat kívánunk!
Receptek: mindmegette.hu