Lehet diós vagy mákos, tölthetjük gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával, de ami nélkül az év legszebb ünnepe elképzelhetetlen, az a bejgli. Többféleképpen is elkészíthető, ki az omlós, ki a kelt tésztára esküszik. Igazából mindegy, melyik bejglireceptet választjuk, hiszen alapvetően valamennyi hasonlóan készül. Most egy olyan receptet osztunk meg, ami közelít a hagyományoshoz, egy csöppnyi különlegességgel megfűszerezve. Garantált lesz a siker.
A bejgli tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal töltött édesség. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli tésztája a kalácsfélékhez hasonlóan egy kelt tészta, amelynek elkészítéséhez tejben felfuttatott élesztőt használnak.
A bejgli már az ünnepek előtti napokban is megsüthető, fóliába csomagolva, hűvös helyen tárolva napokig friss marad.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 + 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
A diós töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
A bejgli egyik titka, hogy a hozzávalókat jó előre ki kell készíteni, így valamennyi szobahőmérsékletre melegedhet.
A tejet langyosítsuk fel, keverjük el benne az élesztőt és 1 mokkáskanálnyi cukrot. Futtassuk fel. Kelesztőtálba mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a sót, villával a vajat, a két, előzőleg villával kissé felvert tojást, majd a cukrot is adjuk hozzá. Végül a felfutott élesztőt keverjük a különlegesen finom bejgli tésztájához, majd alaposan gyúrjuk össze. Takarjuk le, meleg helyen 1 órán át kelesszük.
Közben készítsük el a töltelékeket. Ehhez a mazsolát (ízlés szerint) áztassuk vízbe vagy rumba. A tejet öntsük tűzálló edénybe, adjuk hozzá a diót és a cukrot, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Vegyük le a tűzről az edényt, keverjük hozzá a lekvárt, végül a lecsöpögtetett mazsolát. Pontosan ugyanígy készítsük el a mákos tölteléket is.
A tökéletes bejgli megkelt tésztáját ismét alaposan gyúrjuk át. Lisztezett deszkára helyezve válasszuk ketté – így két nagyobb bejglit süthetünk, de négybe is választhatjuk, ez esetben egyszerűbb dolgozni vele –, és bucikat formáljunk belőle. Vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, ügyelve arra, hogy azért ne szakadhasson el a föltekeréskor. Simítsük bele a kihűlt tölteléket, majd óvatosan tekerjük föl, a végeket visszahajtogatva.
A felvert tojással alaposan kenegessük át a bejgliket. Óvatosan emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával kissé szurkáljuk meg a tetejét. Hagyjuk pihenni, amíg a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Toljuk a sütőbe, majd legalább 30 percig süssük szép pirosra!