2024. November 27. Virgil napja

Minőségi változtatásokkal szeretnék vonzóbbá tenni a menzákat

0

Svédasztalos étkeztetés az ablakon kiadott ételek helyett és szélesebb kínálat egyetlen menü helyett – ez a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének ajánlása a hazai menzák vonzóbbá tételére. A szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a változásra, amelyek garantálnák, hogy egyre többen vegyék igénybe a szolgáltatást, s jussanak nem csak tápláló, de egészséges ételhez.

A kormányzat még 2014-ben forradalmi szabályozást vezetett be a területen, amelynek az volt a szándéka, hogy a közétkeztetés a népegészségügyi prevenció egyik zászlóshajója legyen.

“A gyermekétkeztetésben szigorú szabályokat vezettek be, ami az egyes korosztályoknak adható ételekre és azok gyakoriságára vonatkozik. Ugyanakkor ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből – nyilatkozta Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésszervezők Országos Szövetségének (Közszöv)elnöke.

Annak ellenére, hogy ezt a rendeletet máig többször változtatták, a szakember szerint még mindig nagyon nagy az ellenállás, a gyerekek inkább nem mennek el, vagy nem fogyasztják el az ételt, és a szemétbe kerül az adagjuk. – A minimálbér emelésével szélesedik azok köre, akik rászorultsági alapon jutnak hozzá az ételhez a közétkeztetésben, a fizető fogyasztók száma viszont folyamatosan csökken. Lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez – hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke.

A városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben. Az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik.

– Bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik. Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett – emelte ki Zoltai Anna.

A szövetség pár évvel ezelőtti felmérése riasztó eredményeket hozott: eszerint a gyerekeknek egyszerűen nincs idejük enni. Van, ahol 15 perc, de van, ahol csak nettó tíz perc jut arra, hogy a tanuló elfogyassza az ebédjét. Az idő­hiány következményeként sok esetben a levest például már el sem viszik a gyerekek, hiszen egy tányér forró leves kényelmes elfogyasztásához időre van szükség.

A szakmai csapat tapasztalatai szerint a kínálat, választás lehetőségének hiánya is lemorzsolódáshoz vezet, ezért a vendéglátás típusú étkeztetés széles körű meghonosítását szorgalmazzák. Ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb a hulladék és nagyobb a fogyasztási hajlandóság is. A minőségi megújulás ráadásul nem feltétlenül vezetne azonnal magasabb árakhoz, a kínálat szélesítésére azonban nagy szükség van ahhoz, hogy a gyerekek, fiatalok újra szívesen járjanak menzára.

A szövetség elnöke ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi költségszintet nem lehet fenntartani, az alapanyagárak, az energiaköltségek és a bérek növekedése miatt korrekcióra van szükség. Ez ügyben a múlt év végén megkeresték a Pénzügyminisztériumot is. Finanszírozási oldalról egyébként sincsenek könnyű helyzetben a közétkeztetéssel foglalkozó konyhák, ráadásul a munkaerőhiány is égető problémát jelent. A közkonyhákon dolgozók társadalmi megítélése nagyon alacsony, a vendéglátóhelyek pedig akit csak tudnak, elszipkáznak erről a területről.

A munkaerőgondokat a központosítással és a főzési folyamatok gépesítésével lehetne orvosolni. Most ugyanis eléggé széttagolt a rendszer, néhány helyen már nagyvállalatok jelentek meg, de ezek a cégek is nagyon nehéz helyzetben vannak. Önkormányzati vagy kisebb vállalati üzemeltetésű ellátó konyhák adják az ágazat gerincét, esetükben azonban sokszor hiány­zik a megfelelő szakértelem a beruházások, fejlesztések megvalósításához. Ma már olyan elvárások merülnek fel a közétkeztetéssel kapcsolatban, amelyek nem csupán egy szakácsot és néhány konyhai kisegítőt igényelnek. Egyre nagyobb a kereslet a diétás étkeztetésre, egy többszáz adagos, önkormányzati, minden korosztálynak főző konyha ugyanakkor nem engedheti meg magának, hogy dietetikust alkalmazzon. – A szövetségen belül nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a tudáshiányt egy kicsit csökkentsük, egyrészt számos online webi­náriumot indítottunk, valamint van egy többfordulós szakácsversenyünk is – mutatott rá a Közszöv elnöke.

A közétkeztetés ugyanakkor nemcsak a gyerekétkeztetést, hanem a munkahelyi, a kórházi, a bentlakásos, idősotthonok, a börtönök vagy a honvédség étkeztetését is magában foglalja. Ezért a Közszöv szerint átfogó iparági stratégiaelemzésre lenne szükség, hogy kiderüljön, pontosan mely területeken kell változtatni ahhoz, hogy a rendszer jól működjön. A szövetség emellett régóta szorgalmazza az áfacsökkentést, ami szintén nagy lépést jelentene a minőségi megújulás irányába.

Foprrás: Magyar Nemzet

 

Hozzászólások lezárva.