2024. October 13. Kálmán, Ede napja

A tojásfogyasztás előnyeire hívja fel a figyelmet a világnap

0

Minden év októberének második pénteke a tojás világnapja, melyet a Nemzetközi Tojásszövetség hirdetett meg. Az eseményt legelőször 1996-ban Bécsben rendezték meg, ekkor döntöttek úgy, hogy ezentúl egy teljes napon át ünneplik a tojás erejét. Azóta a tojásrajongók szerte a világban újabbnál újabb, kreatív módszereket találtak ki ennek a “tápanyagbombának” a tiszteletére.

Nagyszüleink portáján még vígan kapirgáltak a háziszárnyasok, mostanra azonban egyre kevesebb kertes ház körül látunk tollas jószágokat, pedig a tojás az egyik legtáplálóbb és leggyakrabban vásárolt élelmiszereink egyike.

Miért is éri meg hetente többször fogyasztani tojásos ételeket? A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. A tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás. Ezen kívül bőségesen tartalmaz A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is.

A tojásban kevés a telített zsír, ellenben igen sok az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Hatásos fegyver az Alzheimer-kórral szemben, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van “jó” és “rossz” koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

 

 

 

A tojás a tyúk általi megtojástól számított 28 napig fogyasztható. Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a tojás valóban friss, tegyük vízbe, és ha már nem a legfrissebb, fel fog jönni annak tetejére, és úszni fog.
Ennek az az oka, hogy a tojás idővel folyadékot veszít, de mivel a héj ugyanakkora marad, a kipárolgó víz helyére levegő kerül.

Sokan esküsznek rá, hogy a tojás csakis hosszas, fertőtlenítővel történő mosás után kerülhet a hűtőszekrénybe. Azonban egyes vélemények szerint a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.

És hogy mennyit is ehetünk belőle? Néhány évvel ezelőtt – leginkább koleszterinszint növelő hatása miatt – nem javasoltak heti 1-2 darab elfogyasztásától többet, azonban azóta számos kutatás igazolta az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait, így ma már jóval megengedőbbek a tojás fogyasztásának tekintetében. Ez pedig nem véletlen, hiszen a tojás az egyik legtáplálóbb étel. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is teljesen egyénfüggő.

A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

Érdekességek

  • Egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 tojást tojik.
  • Egy tyúk kakas nélkül is tud tojást tojni. Azonban kiscsibe már egészen biztosan nem születhet, ha nem vett részt a folyamatban a kakas.
  • A tyúk, amikor elül a tojásokon, akkor naponta akár 50 alkalommal is megforgatja azokat.
  • A legkisebb tojás a kolibrié, míg a legnagyobb a struccé. Az eddigi legnagyobb tyúktojás 454 grammot nyomott, melyet 1956-ban tojt egy tyúk New Jersey-ben. A legnagyobb, 23 cm átmérőjű tyúktojás egy Harriet nevű pipié volt 2010-ben.
  • Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojás fogy, ami azt jelenti, hogy fejenként minden évben 240 tojást fogyasztunk el.
  • A tojás héján mintegy 17 000 pórus található. Ezeken keresztül a tojás vizet veszít a tárolás során, viszont szintén a pórusain keresztül képes a hűtőben lévő fel erős illatokat magába szívni, így célszerű dobozban tárolni.
  • A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható.
  • A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ami a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma miatt alakul ki.
  • Szebb lesz a felvert hab, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
  • A tojás héjának színe függ az azt tojó tyúk fajtájától. Ez azonban egyáltalán nem hat ki annak minőségére. A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, kevésbé lesz sárga, mintha kukoricát kapna.
  • A kisbabáknak nem érdemes egyéves kor előtt tojást adni, mivel allergiásak lehetnek a tojásfehérjére.
  • Úgy tűnik, csupán városi legenda, hogy a főzővízbe tett só megkönnyíti a tojáspucolást. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. Ha viszont nem akarjuk hogy főzés közben megrepedjen, állítólag egy kis ecetet kell önteni a főzővízbe.

A tojás héja kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.

Sokan esküsznek rá, hogy a talajra szórt, zúzott tojáshéj képes távoltartani mind a házas-, mind a meztelencsigákat. De mivel a tojás héja egy idő után lebomlik, kiváló palántanevelő pohárnak is. Ehhez fontos, hogy sterilizáljuk, mielőtt beleültetjük a magot. Ehhez nem kell mást tenni, mint vagy vízben felforralni, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tenni a héjakat. Mindenképp szúrjunk lyukat a héj aljába, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.

 

Tojáskódok
Habár a tojásokat „A “és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A” minőségű tojásokkal találkozhatunk. Ezeket tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed.

  • XL- nagyon nagy, legalább 73 gramm méretű tojás
  • L- nagy, 63 és 73 gramm közötti tojás
  • M- közepes, 53 és 63 gramm közötti tojás
  • S – kicsi, 53 grammnál kisebb tojás

A tojások héján fel kell tüntetni a termelő kódját és nyilvántartási számát, amely hét részből áll, és elég sok mindent megtudhatunk belőle a tojásról.

A kód első részének jelentése utal a baromfi tartásának körülményeire.

  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás;

A második részből tudhatjuk meg, hogy a tojás melyik országból származik. A hazai tojásnál itt HU felirat található.

Harmadik rész jelöli az adott megye vagy főváros kódját, amely 01-20 közötti szám, míg a negyedik rész az állat-egészségügyi kerület sorszámát jelöli. Az ötödik rész tartalmazza a tojótyúk megjelölést, amely a „T” betű. A hatodik rész az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben, a hetedik rész pedig a per jel után következik, és az istállók számát tudhatjuk meg belőle.

 

Hozzászólások lezárva.