2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Nem kell rögtön a patikát felkeresni, segít a természet!

0

Most már visszavonhatatlanul megérkezett az ősz, a természet is lassan ehhez alkalmazkodik. A fák, bokrok lehullatják leveleiket, de rengeteg növény még bőven ad termést, amiből – többek között – gyógyhatású teákat lehet készíteni. A kirándulások során nekünk is lehetőségünk van ezekből gyűjteni. Irány tehát az őszi természet, hogy természetes módon támogassuk az egészségünket!

Elbúcsúztunk a nyártól, élvezzük a színpompás őszt, de már érdemes a télre is felkészülni. A természet néhány növénye ilyenkor hozza termését, ráadásul rengeteget megtalálni a hegyes-dombos vidékeken. Ezeket érdemes gyógynövényekként felhasználni, és majd gyógyszerként alkalmazni a gyorsabb és alaposabb gyógyulás érdekében. Ebben az évszakban általában bogyók, magok és egyes növények gyökérzete az, amit begyűjtünk.

A fekete nadálytő november elejéig hoz még hajtásokat, utána a növény leszárad. Ezután lehet a gyökerét összegyűjteni, ami pirrolizidint tartalmaz. Kifejezetten hatásos különböző ízületi problémákra, sérülésekre, sokszor használják zúzódások és véraláfutás esetén. Segítséget jelen a  visszerek és az ínhüvely gyulladása ellen, de a fejfájást is enyhítheti.

Az őszi sláger mégis a csipkebogyó, mivel ez a legnagyobb természetes C-vitamin forrás az évszakban. Szárítva teához használjuk vagy leveshez. A C-vitamin mellett A- és B-vitamint is tartalmaz, valamint antioxidánsban is gazdag, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő. A megfázás és influenza ellen igen hasznos, de a szív- és érrendszeri problémák ellen is kiváló orvosság.

Októbertől gyűjthetjük a galagonyát, amit csak a szív megmentőjeként emlegetnek. Csökkenti a vérnyomást és a ritmuszavarokat is kezeli. Szívesen fogyasztják az alvászavarral küzdők, hiszen altatónak kiváló, és sokan használják nyugtatóként.

A bodzát is szedhetjük ősszel. Míg tavasszal a virágukat, ősszel a bogyóit érdemes gyűjteni. Ezek kiváló az immunrendszer erősítésére, az influenza és a vírusos megbetegedések ellen. A bogyókat nyersen tilos fogyasztani, így érdemes leforrázni, esetleg lekvárt készíteni belőle.

Talán mindenkinek ismerős lehet a gyermekláncfű, azaz a pitypang, illetve annak különböző gyógyító hatásai. Az őszi évszakban a pitypang gyökere inulinban gazdag, ami például a bélrendszerre nézve hasznos. Javítja az étvágyat, de még a májunk működését szabályozza. Vízhajtó és méregtelenítő hatását ismerik általában az emberek, főleg a fogyókúrázók körében, de az ízületi fájdalmakra is bevethető. Az őszi időszak legvégén érdemes begyűjteni, hiszen ekkor szárad le a növény, ekkorra tárolja el a gyökérzet a legtöbb inulint.

Hozzászólások lezárva.