2024. October 14. Helén napja

Olimpia 2024 – Szenzációsan szerepeltek a magyar sportolók

0

Hat arany-, hét ezüst- és hat bronzéremmel zárta a magyar csapat a párizsi olimpiát, ezzel a 14. helyen végzett az éremtáblázaton. Tokió óta egy helyet léptünk előre, rengeteg gazdag európai országot megelőzve. Közép-Európában pedig egyeduralkodók a magyar sportolók, rajtunk kívül ugyanis senki nem szerzett három aranynál többet.

A magyar csapat a 2021-es tokiói olimpián hat aranyat, hét ezüstöt és hét bronzérmet nyert, az érmek számát tekintve tehát ez volt a legjobb szereplés az 1996-os atlantai olimpia óta, az idei pedig a második legsikeresebb. A konkurencia viszont jóval nagyobb – ezért is léptünk előre egy helyet az éremtáblán.

A párizsi olimpia hat aranyérme egy kis szerencsével lehetett volna több is, hiszen Milák Kristóf 200 pillangón csupán 54 századdal maradt le a francia Léon Marchand mögött, a kajakos Csipes Tamarának pedig úgy kellett 500 méteren döntőznie Lisa Carringtonnal, hogy előtte még mindketten mentek egy középdöntőt, azonban a döntő futam előtt Csipes 40 perccel kevesebbet pihenhetett, mint új-zélandi ellenfele. Éremből is lehetett volna több: Németh Nándor 100 méter gyorsúszásban egyetlen századdal maradt le a dobogóról.

Az éremtáblázaton összesen 84 ország szerepel, ezen lett 14. magyar csapat. Az első három helyen olyan óriásnemzetek állnak, mint a több mint 330 millió lakost számláló Egyesült Államok, a több mint 1.4 milliárdos népességű Kína vagy a 125 milliós Japán.

Érdemes megnézni azt is, melyek azok a nemzetek, amelyeket sikerült megelőzniük a mieinknek. A 15. helyen állnak a spanyolok, akik öt arannyal, négy ezüsttel és kilenc bronzzal zártak. Ráadásul egy közel 48 millió lakost számláló országról van szó, így a merítési lehetőség is ötször akkora mint Magyarországon.

A 16. helyen záró svédek négy aranyat, négy ezüstöt és három bronzot nyertek. A lakosságot tekintve a skandinávok közel egy szinten vannak velünk, azonban azt nem árt leszögezni, hogy Európa egyik leggazdagabb országáról van szó.

A 18. helyen a norvégok állnak, akik négy aranyat, egy ezüstöt és három bronzot nyertek. Igaz, a lakosság népessége ott 5.5 millió, azonban a földgáz- és kőolajbevételek miatt Európa leggazdagabb országáról beszélhetünk.

A 25. helyet Belgium foglalja el, mindössze három arannyal. A dánok a 29. helyen állnak két arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal. A skandináv ország lakossága ugyan csak 6 milliós, azonban itt is Európa egyik leggazdagabb országáról van szó. Az osztrákok mindössze a 36. helyre jöttek be, ráadásul ők a két aranyuknak még örülnek is, utoljára 20 éve volt ennyi.

A magyar csapat teljesítménye már azért is elképesztő, mert a közép-európai országok közül senkinek sincs háromnál több aranyérme. Jó példa erre Lengyelország, amelynek közel 37 millió lakosa van, mégis csak egy aranyérmet tudott nyerni az olimpián. A szlovákoknak meg kellett elégedniük egyetlen bronzéremmel.

A magyar csapat tehát rendkívül sikeres olimpiát zárt Párizsban, ráadásul a jövőt illetően is van miben bíznunk, hiszen olyan fiatal tehetségek bukkantak fel, mint a 21 éves párbajtőröző Muhari Eszter, aki a magyar küldöttség első érmét nyerte az olimpián. A 21 éves Kós Hubert 200 méteres hátúszásban lett aranyérmes, a tekvondós Márton Viviana 18 évesen ért fel a csúcsra (és ikertestvére, Luána is). Az öttusában aranyérmes Gulyás Michelle is csak 23 éves, és a kétszeres olimpiai bajnok Milák Kristóf pedig a Los Angeles-i olimpia idején még csak 28 éves lesz.

A 24 éves kajakos Gazsó Alida Dorka egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Párizsban, mellette pedig ott van a férfiak mezőnyében a 24 éves Varga Ádám, aki Tokió után Párizsban is nyert egy ezüstöt, Los Angelesben pedig már minden bizonnyal aranyért száll majd harcba.

Szintén a jövőt képviseli a 20 éves Betlehem Dávid, aki a medencés versenyen negyedik helyen zárt 1500 méteren, a nyílt vízi úszók versenyében pedig bronzérmes lett az aranyérmes Rasovszky Kristóf mögött. A Pupp Noémi, Fojt Sára kajakos párosról sem szabad elfeledkezni, mert hozzájuk köthető a párizsi olimpia egyik legmeghatóbb pillanata, amikor a német párossal holtversenyben bronzérmesek lettek K-2 500 méteren. Pupp is még csak 26 éves, Fojt pedig 20, így velük még találkozhatunk olimpián.

A magyar csapat vitathatatlanul a legjobb közép-európai gárda lett az éremtáblázaton. Ha pedig a jövőt nézzük, a 2028-as Los Angeles-i olimpia még ennél is sikeresebb lehet.

A párizsi olimpia éremtáblázata ITT nézhető meg.

Hozzászólások lezárva.