2025. November 10. Réka napja

Márton-napi szokások és hagyományok – libalakoma, újbor és népi hiedelmek

0

Minden év november 11-én ünnepeljük Szent Márton napját, amelyhez gazdag hagyományvilág, népi szokások és ízletes ételek kötődnek. Ez a nap nemcsak a libaételek és az újbor ideje, hanem a tél kezdetének egyik fontos jelzője is a néphagyományban. A Márton-nap a hála, a bőség és az összetartozás ünnepe. Bár a gyökerei a középkorba nyúlnak vissza, a mai napig élő és szeretett hagyomány maradt, amely összeköti az embereket egy jó falat libasült és egy pohár újbor mellett.

Ki volt Szent Márton?

Szent Márton a 4. században élt, Pannóniában (a mai Szombathely környékén) született. Katonaként szolgált, majd keresztény hitre térve szerzetes lett, és később Tours püspöke. A legismertebb történet róla, hogy köpenyét megosztotta egy didergő koldussal. Ezzel a tettével a könyörületesség és az emberség példájává vált.

A legenda szerint, amikor püspökké akarták választani, Márton a szerénysége miatt elbújt egy libaólban, ám a ludak gágogása elárulta. Büntetésül (vagy épp emlékükre) libát eszünk ezen a napon.

A magyar néphagyományban a libaevésnek másik jelentése is van: “Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” Az asztalra kerülhet sült libacomb, libamáj, libaleves vagy libazsírban sült pogácsa – minden család más-más módon készíti.

Márton napja az újbor ünnepe is. A régi időkben ekkor kóstolták meg először az abban az évben készült bort, amelyet “Márton borának” neveztek. A mondás szerint: “Márton borával tele a pince, s vidám a gazda szíve.”

A frissen erjedt bor ekkorra már letisztult, és alkalmas lett a kóstolásra – innen ered a Márton-napi borkóstolók hagyománya is, amelyet ma is számos borvidéken tartanak.

Időjóslások és népi hiedelmek

A paraszti világban Márton napja a mezőgazdasági év lezárását is jelentette. Ekkor fizették ki a pásztorokat, és kezdetét vette a téli pihenőidő.

Néhány ismert népi jóslat:

  • Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél lesz, ha barnán, kemény.
  • Amilyen az idő Márton napján, olyan lesz a karácsony is.
  • Ha sok a bor, kevés lesz a víz jövőre.

Márton-napi mulatságok ma

Napjainkban is sok településen tartanak Márton-napi vigasságokat, libalakomákat és fáklyás felvonulásokat. Az iskolákban és óvodákban Márton-napi lámpás felvonulások színesítik az ünnepet, ahol a gyerekek saját készítésű lámpásokkal emlékeznek Szent Márton jószívűségére.

És végül egy finom libaétel, mely megkoronázza a napot:

Sült libacomb aszalt szilvás párolt káposztával

Hozzávalók

A sült libacombhoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 4 db libacomb (bőrös, tisztított)
  • bors

Az aszalt szilvás párolt káposztához:

  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 50 dkg vörös káposzta
  • 2 ek étolaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • bors

Elkészítés:

  • Egy nagyobb jénai aljára halmozzuk a szeletelt vöröshagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. A bőrös libacombokat sózzuk, borsozzuk és bőrös oldalukkal felfelé a hagymaágyra fektetjük őket, majd félig felöntjük vízzel.
  • Letakarjuk fóliával és 180 fokos sütőben legalább 2 órán át pároljuk őket. Ezután levesszük a fóliát és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a libacombokat.
  • A nagyobb kockákra vágott aszalt szilvát beáztatjuk a vörösborba. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk.
  • Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat és megszórjuk a cukorral, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt lilahagymát, lepirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a vörös káposztát, fűszerezzük, alaposan lepirítjuk. Lefedjük és puhára pároljuk.
    Később hozzáöntjük a bort, majd a borban áztatott aszalt szilvát is, ezzel pároljuk készre 10-15 perc alatt, amíg a szilva is megpuhul.

A Márton-napi sült libacombokat az aszalt szilvás párolt káposztával kínáljuk. Adhatunk mellé főtt krumplit is.

Hozzászólások lezárva.