2025. September 10. Nikolett, Hunor napja

Grúz és perui borok varázsa

0

Augusztus 20-án különleges élményben lehetett része annak, aki ellátogatott a hevesi Halász-kúriába. A kúria, amely a megyei szintű kulturális események egyik kivételes helyszíne, ezúttal a borok világába kalauzolta látogatóit, méghozzá két távoli, mégis lenyűgöző vidék, Grúzia és Peru borain keresztül.

A helyszín nem először bizonyította, hogy képes egyedülálló, magas színvonalú programokkal
megszólítani a közönséget, és most is méltó maradt Kő Pál országos hírnevéhez.
A rendezvény a borászat legősibb és legfiatalabb hagyományait ötvözte. Grúzia, a borkészítés bölcsője, több ezer éves szőlészeti múlttal büszkélkedhet, amíg Peru, a feltörekvő borvidék, friss és izgalmas ízekkel hívja fel magára a figyelmet.

Sommelier segítségével a vendégek nem csupán kóstolhatták e két világ különleges borait, hanem megismerhették azok történetét, készítési módjait és kulturális hátterét is.
Tanulhattunk a borkóstolás technikájáról miközben a grúz borok testes, fűszeres karakterét és a perui borok gyümölcsös, vibráló jegyeinek tökéletes harmóniáját ízlelhettük.
Az élményt autentikus grúz ételek tették teljessé, amelyek tökéletesen kiegészítették a borokat. Élő
zene és vetített képek hozták még közelebb a két távoli kultúrát, szinte utazássá varázsolva az estét. A résztvevők egy pillanatra Grúzia szőlőhegyei vagy Peru napsütötte lankái között érezhették magukat. Aki lemaradt, valóban bánhatja, de van vigasz: a Halász-kúriában működő Lujos kávézóban mostantól pohárral is rendelhetők ezek a különleges borok, így bármikor újraélhető az élmény – számolt be a gasztro-estről Halassy Csilla intézményvezető.

Hozzászólások lezárva.